Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Tájékoztató veszélyhelyzetről, éjszakai kijárási korlátozásról, kulturális és sportrendezvények megtartásának lehetőségeiről 2020.11.04.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Tisztelt Lakosság!

A Kormány 2020. november 4. napjától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A  Magyar Közlöny 237. számában jelent meg a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend – kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet, valamint a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI.3.) Korm. rendelet.

A rendelet alapján éjszakai kijárási korlátozás lép életbe 2020. november 5. (csütörtök) 0 órától, a többi szabály már szerdától hatályos.

Éjszakai kijárási korlátozás: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakó- vagy a tartózkodási helyén tartózkodni, kivéve azokat, akik dolgoznak, munkába mennek vagy munkából térnek haza. Ezen kívül csak „egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal” lehet éjszaka közterületen tartózkodni.

A vendéglátóhelyek a korábban hozott szabályoknak megfelelően 23 óráig nyitva tarthatnak, de tilos az olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt, és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni. Az ilyen rendezvény szervezése és tartása tilos.

Az előadóművészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény, függetlenül annak nyilvánosságától – különösen színház, tánc-, zeneművészet –, a mozielőadás, valamint a nem nemzetközi sportrendezvény úgy tartható meg, hogy a kulturális vagy sportrendezvény nézőterén a nézők – a páholyok kivételével –  csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és  a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. A kulturális vagy sportrendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – 1,5 méteres távolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen a páholyokban, a kulturális vagy sportrendezvény szünetében, a kulturális vagy sportrendezvény létesítményének területén, illetve a kulturális vagy sportrendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben. Ezen szabályok betartásáról a sportrendezvény szervezője, illetve a  kulturális vagy sportrendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

A közművelődési intézmény látogatható, azzal, hogy a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani.

A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, és figyelmeztethet, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárathatja, míg sportrendezvények esetében legalább egy, legfeljebb tíz alkalomra zártkapus rendezést írhat elő büntetésként.

Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési cég köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint a délután 3 és este 7 közötti időszakokra. A tervet a kormányhivatalnak kell jóváhagynia.

Ismét ingyenes lesz a parkolás.

A járványügyi készültségi időszak szabályai – így például a maszkviselés szabályai – a veszélyhelyzet idején is fennmaradnak.

Tájékoztatom továbbá a lakosságot, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében a Polgármesteri Hivatalban történő ügyintézésre is a megszokottól eltérő szabályok vonatkoznak.

Kérem, hogy ügyfélfogadási időben személyesen kizárólag azokban az ügyekben keressék fel a Polgármesteri Hivatalt, mely ügyek elektronikus vagy postai úton továbbított beadvánnyal nem intézhetőek. A személyes ügyintézés során az arcmaszk és a hivatal portáján kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.

A házasságkötések során, a házasságkötőterem befogadóképességét és a zárt térben szükséges távolságtartás szabályait figyelembe véve, a helyiségben egyszerre maximum 20 fő tartózkodhat. A rendezvény ideje alatt, az anyakönyvvezető, a házasulandók és a két tanú kivételével, arcmaszk viselése kötelező.

Kérek mindenkit a szabályok betartására, vigyázzunk magunkra és egymásra!

Dr. Papp Antal

Közelgő események

ápr
9
pén
18:00 Dumaszínház – Aranyosi Péter és ... @ Martfű Városi Művelődési Központ
Dumaszínház – Aranyosi Péter és ... @ Martfű Városi Művelődési Központ
ápr 9 @ 18:00 – 19:30
Dumaszínház - Aranyosi Péter és Badár Sándor közös estje @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Kedves Nézőink! A január 26-ra módosított 18.00 órás Aranyosi Péter és Badár Sándor c. előadásunkat a Városi Művelődési Központban a helyi rendeletek miatt sajnos nem tudjuk megtartani. Az előadást hosszas szervezés és egyeztetés után sikerült ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink