Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Népművészeti értékek és élmények 2022-ben is

2021-22. évben negyedik alkalommal támogatta a Csoóri Sándor Alap népművészeti programjainkat. Intézményünk a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjteménnyel és a Kézműves Házzal évek óta törekszik a néphagyományok, népi kismesterségek, értékek megismertetésére munkája során. A pályázati támogatás segítségével játszóházi foglalkozásokat, kézműves tábort szervezhettünk, képzésen vehettünk részt és maradandó múzeumpedagógiai eszközöket készíttettünk.

2022. június 25-én szombaton ünnepeltük Kézműves Házunk 10 éves évfordulóját. Bútorfestő, fafaragó, mézeskalácsdíszítő, csuhé- és szalmafonó várta az érdeklődőket, valamint bőrös, hímző és horgoló mesterségbemutatót is szerveztünk. Határainkon túli magyar kézművesekkel sikerült a pályázati támogatásnak köszönhetően folytatni az együttműködést. A Gömöri Kézművesek Társulásának vezetőjét és négy kézműves tagját tudtuk ezen alkalommal vendégül látni, termék- és mesterségbemutatókkal ismertették meg velünk tevékenységüket. A Martfű Média interjúfilmet készített ezen alkalomból Juhászné Hidvégi Edittel és Nagy Györggyel, a Társulás vezetőjével. Sokat tanulunk tőlük az önkéntes szerveződés irányításáról, motiválásáról, a közösségi és közért végzett munka összetartó erejéről (pl.: kézműves fesztivál szervezése, települések köztéri alkotásainak közös elkészítése). Mi nekik játszóházszervezési és -lebonyolítási tapasztalatainkat adjuk át. A munkát 2023-ban is folytatjuk. Kirakodóvásár is várta a népi kultúrát szerető közönséget. A múzeumok éjszakája alkalmából ezen a napon néprajzi gyűjteményünkben kékfestő és csigakészítő foglalkozást tartottunk. Este a Borvirág Népzenei Együttes zenélt és tartott táncházat az érdeklődőknek. A Múzeumok Éjszakája országos facebook-oldalán is bemutatkozhattunk.

Kézműves táborunk 2022. június 27. és július 1. között valósulhatott meg a pályázatból. Ezúttal 25 gyerek vett részt foglalkozásainkon, ahol minden nap egy-egy népi kismesterséggel és folklóranyaggal ismerkedhettek meg a résztvevők. Nemezelés és vászonfestés Darida Andreával, Kerékgyártó Emesével, agyagozás – korongozás Hornyákné Sila Katalinnal, mézeskalács készítés és díszítés Juhászné Hidvégi Edittel. Népi játékokkal, mondókákkal, énekekkel, mesékkel Székácsné Tálas Gabriella ismertette meg őket. Programjaink által olyan értéket vihettek haza a gyerekek, mely megalapozza a népi kultúra iránti érdeklődésüket, szeretetüket. A tábort segítették a J-NK-SZ Vármegyei Népművészeti Egyesület tagjai.

Az Erasmus+ nemzetközi pályázat záróprogramja keretében négy országból érkeztek vendégeink, nekik Hidvégi Edit mézeskalács-készítő mutatott ízelítőt népművészeti hagyományainkból. A Kézműves Házban ez alkalommal a martfűi Díszítőművészeti Kör rendezett be kiállítást a magyar hímzéskincs bemutatásáért.

Kerékgyártó Emese martfűi bútorfestőnk népművészeti-múzeumi játékokat készített nekünk, melyekkel hosszú távon segíthetjük a tanulást: nagyméretű tisztaszoba mágneses kirakó, népviseletes kockakirakó hat férfi-női népviselet megismertetésére, cipőfűzős játék. Ezeket minden kézműves foglalkozás és néprajzi és múzeumi óra alkalmával a gyerekek kezébe adjuk.

A Csoóri Sándor Alap támogatása a programokon túl hozzájárult ahhoz, hogy alapanyagokat tudtunk vásárolni: bútorfestéshez, vászonfestéshez festéket, vásznat.

A Békés Vármegyei Népművészeti Egyesület 2021-2022-re is meghirdette akkreditált népi kézműves képzéseit, 1 fő vett részt a Nemez és bőr együttes használata című képzésen.

A pályázat megvalósítását követően örömmel számolunk be arról, hogy közel 500 fő vett részt a Csoóri Sándor Alap támogatásából megvalósult programokon: nyári táborban és játszóházakban. A képzések hosszú távon biztosítják, hogy helyi népművészeti bázis épülhessen ki, támogatva a hagyományőrzést és tudásátadást a térségben.

Büszkén számolhatunk be arról, hogy 2022 tavaszán a martfűi Kézművesház tevékenységének elismeréseként megkapta a „Népi kézműves örökség helyszín” – Népi Kézműves Alkotóház címet (www.ahazak.hu), valamint helyet kapott a „Népi Kézműves örökségünk alkotóműhelyei” című kiadványban. (Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, Zalaegerszeg, 2020)

Köszönetet mondunk a pályázati támogatásért, mely segítségével értékes és magas színvonalú programokkal tudtuk még színesebbé, értékesebbé tenni városi rendezvényeinket.

A 2023. évi támogatásnak köszönhetően idén is hasonlóan színvonalas rendezvényekkel várjuk Önöket.

Köszönjük a Csoóri Sándor Alap támogatását!

Eiler Zita
muzeológus

Tovább a Kilépve az országos szintre és a határon túlra is –
Turisztikai célponttá vált a martfűi Kézműves Ház cikkhez>>>
Tovább a Mesés mesterségeink – nyári kézműves tábor a Művelődési központban cikkhez>>>
Tovább az Időutazás legendás járműveken keresztül cikkhez>>>
Tovább a Kézműves bemutatók és játszóházi foglalkozások voltak a Csodamézes Kézműves Házban cikkhez>>>

Közelgő események

jún
4
vas
14:00 Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
jún 4 @ 14:00 – 18:00
Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér | Martfű | Magyarország
jún
5
hét
19:00 Somogyi András – hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ
Somogyi András – hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ
jún 5 @ 19:00 – 20:15
Somogyi András - hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Paródiákkal színesített humorest, 60 percben. Somogyi András az aktualitásokra épülő stand up comedy történeteit kiváló paródiákkal színesíti. Több, mint 100 embert tud élethűen megjeleníteni a színpadon – martfűi előadása alkalmával mindenki megtalálhatja majd a kedvencét (például ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink