Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Mesés mesterségeink – Nyári kézműves tábor a Művelődési Központban

kezmuves-tabor-2022

Nyári kézműves táborral várta idén is a gyerekeket a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár június 27 és július 01 között. A Mesés mesterségeink elnevezésű program harmadik alkalommal valósulhatott meg a Csoóri Sándor Alap támogatásával. A héten 25 gyermek ismerkedhetett meg olyan népi mesterségekkel, melyek még mai is jelen vannak hétköznapjainkban.

A hét elején az agyag felhasználását mutatta be Hornyákné Sila Katalin Mezőtúrról érkezett fazekas és keramikus. Az agyagmegmunkálással már több gyermek is találkozott, hiszen ez a tevékenység rendszeresen jelen van kézműves foglalkozásainkon. Úgy gondoljuk a formázás és tárgyalkotás segíti a manuális készségek fejlesztését és egyben teret ad a kreativitás kibontakozásának is. Ezúttal a táborozóknak lehetőségük volt a korongozást is kipróbálni, így a korsók, tányérok elkészítéséből is egy pici ízelítőt kaphattak a nap folyamán. Az elkészült alkotások a kemencében kiégetésre kerültek, melyet a hét végén a gyerekek nagy örömmel vittek haza emlékül.

A nemezelés olyan tevékenység, mely az agyagozáshoz hasonlóan kifejezetten a kezekben rejlő ügyességet és sokszor az erőt veszi igénybe. Hogyan és miként vált a gyapjú a nemez tárgyak és ruhadarabok alapanyagává? Erről és sok érdekes történetről mesélt Eiler Zita muzeológus, aki a nemezelés fortélyait mutatta be Darida Andrea és Kerékgyártó Emese segítségével. A gyerekek egy nemezkígyót készítettek, így a tavaly elkészült sündisznó ezen a nyáron új barátra lelt a kezük munkája által.

A hét közepén a népi játékok kapták a legnagyobb szerepet. A dalok és mesék igazi felüdülést jelentettek a gyermeki léleknek és pihenést a foglalkozások során elfáradt kezecskéknek. Székácsné Tálas Gabriella a népi mondókák, dalok, játékok és népmesék világába kalauzolta a gyerekeket, akik vidáman csatlakoztak a közös játékhoz. A nap folyamán a Fiori Vocali reneszánsz együttes nyújtott zenei élményt a táborban résztvevőknek, akik a reneszánsz időkbe repítették vissza a közönséget. A kórus a kor táncát is bemutatta és műsorába bevonta a gyerekeket is, így nem csak a reneszánsz zenét, hangszereket ismerhették meg, de néhány tánclépést is elsajátíthattak.

A festés sokak számára kedves elfoglaltság, így a táborban is helyet kapott. Az idén a textilfestéssel készült Kerékgyártó Emese népi bútorfestő, aki egy különleges életfa motívumot hozott a gyerekeknek. A vászonzsákokra felvázolt életfa megfestése és díszítése a gyerekek feladata volt, akik nagy izgalommal láttak hozzá a munkához. A nap végére csodálatos, színekben gazdag táskák készültek, melyek már másnap a gyerek hátán érkeztek a táborba.

A hét egyik várva várt mestersége a mézeskalács készítés volt. Ennek a foglalkozásnak a martfűi Kézművesház adott helyet, ahol Juhászné Hidvégi Edit várta a cukrász tanoncokat. A tésztanyújtáson túl a formázás és a sütés, majd pedig a díszítés várta a gyerekeket. Ezen a napon megismerkedtek a mézeskalács történetével és a hozzávalókkal, valamint az elkészítéséhez szükséges eszközökkel. A jutalom sem maradt el, hiszen az elkészült baracklekvárral és dióval díszített és ízesített frissen sült mézeskalácsok elfogyasztása a legédesebb pillanata volt a pénteki napnak.

A táborban a kézművesek mellett Székácsné Tálas Gabriella tette színesebbé és élményszerűbbé a tábor napjait. A népi világ olyan kincseket rejt, melyek bemutatását és megismertetését nagyon fontosnak tartjuk. A hét lehetőséget adott arra, hogy a lélek is táplálékhoz juthasson a népmesék által.

A tábor igazán „mesésen” sikerült, melynek valódi bizonyítéka a gyermekek felhőtlen jókedve, mosolya, amivel a nap végén távoztak. Reméljük, hogy jövőre táborunkkal még több gyermeknek szerezhetünk örömet és tartalmas kikapcsolódást a nyárra!

Köszönjük a Csoóri Sándor Alap támogatását!

Tovább a képgalériához

EMET_logo_fekete_feher

Darida Andrea

videó forrása: Martfű Média youtub csatornája – 2022. 07. 06.

Közelgő események

dec
19
ked
18:00 Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charl... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charl... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
dec 19 @ 18:00 – 19:30
Brandon-Aldobolyi-Szenes:  Charley nénje c. zenés vígjáték @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Mandala Dalszínház 2023. december 19-én (kedd) 18.00 órai kezdettel Martfűn a Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében ( 5435 Martfű, Mártírok út 1.) bemutatja Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charley nénje c. zenés vígjátékát ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink