Kezdőlap > Aktuális hírek, események > Martfű Művelődési Központ hírei > Híreink > Martfűiek vitték haza a kolbásztöltő verseny vándorkupáját

Martfűiek vitték haza a kolbásztöltő verseny vándorkupáját

Kolbásztöltő Fesztivál 2018 Martfű

A szokatlanul hűvös tavaszi idő ellenére is több százan látogattak ki Martfű VIII. Alföldi Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiváljára, mely március 24-én egész napon át, késő estig kínálta hagyományőrző és szórakoztató programjait a sportcsarnokban és környékén.

Az otthonról hozott ízekkel negyven csapat igyekezett elnyerni a verseny rangos zsűrijének elismerését, fogópálinka, szárazkolbász, sült hurka- és kolbász, édes és sós sütemény kategóriában. A látogatóknak volt bőven látnivalója és finom étel is, mely mind a disznóvágás hagyományait elevenítette fel.

– „A magyar emberek nagyon szeretik a kolbászt, hurkát és más egyéb disznótoros ételt, ehhez jó alkalom ez a fesztivál – fogalmazott dr. Papp Antal, Martfű polgármestere. – „Fontos, hogy bemutassuk a kolbásztöltés rejtelmeit a fiatalabb korosztályoknak is, hisz elsősorban az idősek művelik ezt. Fiatal csapat kevés volt, de bízom benne, hogy előbb-utóbb ők is csatlakoznak majd. A hagyományőrzés mellett a fesztivál másik célja, hogy összehozzuk egy jó hangulatú rendezvényen a város lakóit ilyenkor tavasszal. Ez csak az első az évben, hisz sok hasonlót tervezünk még, mint például hamarosan a majális, a gyermeknap vagy augusztusban az ÖrökZöld Tisza Fesztivál”. Nagy öröm az is, hogy a helyi közösségeken túl egyre több hazai és külföldi versenyző és látogató is eljött hozzánk – tette hozzá a városvezető.

A fesztivál keretein belül Agrárturisztikai Konferenciát is tartottak a Városházán, melyen a Vidékfejlesztési program 2014-2020-ig terjedő időszakának aktuális kérdéseiről egyeztettek a meghívott szakemberek és megyénk polgármesterei. A konferencián dr. Mezei Dávid Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium Agrár- és Vidékfejlesztési Stratégiai Ügyekért Felelős Államtitkársága helyettes államtitkára, Boldog István országgyűlési képviselő és Csányi Sándor gulyáskirály, Jász-Nagykun-Szolnok megye nagydíjasa is köszöntőt mondott. A program célja az agrárgazdaságban dolgozók életminőségének javítása, a fiatalok helyben tartása és a munkahelyteremtés.

Gyermekjátékok, mini vidámpark, kézműves vásár valamint határon túli és helyi népzenei és néptánc műsorok is gazdagították a programokat. A rendezvény esti mulatós óráin a 3+2 zenekar, Laci betyár és a Fülemüle zenekar táncoltatta a martfűi kolbászfesztiválok eddigi legnagyobb közönségét.

A versenyre 17 határon túli, 5 martfűi és 18 környékbeli település csapatai neveztek. – „A baráti kapcsolatok mellett ugyanaz a kolbászkultúra és gasztronómiai szeretet vezérel bennünket. Azt gondolom, hogy emiatt is vannak itt ilyen sokan minden évben” – mondta el Pásztor Lajos, a verseny szervezője.

A rendezvény főszervezője Martfű Város Önkormányzata, társszervezői a Szolnokneked Kft. és a JNSZ Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány voltak.

Az ünnepélyes megnyitón az értékelés szempontjai között Fodor István mesterszakács különösképpen a szalonna és a hús arányára, a fűszerezésre, a töltés és sütés technológiájára hívta fel a csapatok figyelmét.

Gulyáskirályok, mesterszakácsok, a hagyományos népi ízek rangos szakértő gárdája kóstolt és pontozott, emléklapokkal, oklevelekkel is elismerve valamennyi csapat munkáját.

Erdős Hanna, a zsűri elnöke szerint a verseny szabályainak, előírásainak minden csapat megfelelt, a hagyományok tisztelete valamennyi kategória ízeiben megmutatkozott. – „Sok finomsággal és különlegességekkel is találkozhattunk, melyeket értékeltünk is” – tette hozzá az olimpiai- és világbajnok mestercukrász.

Édes sütemény kategóriában a Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör csapata és a martfűi Perzselő fakanalak lettek aranyérmesek, a legjobb sós süteményekért az Amatőr Királyi Szakácsok és a Vándorok társasága, fogópálinka kategóriában Pozsgai Ferenc és a Pizzás Jani csapat vehette át az első helyért járó elismeréseket.

Számos különdíjat is kiosztott a zsűri, a legszebb terítésért, legszebb tálért és a legtisztább munkáért. Különlegességeket is díjaztak, így például a Martfűi Horgászegyesület halas kolbászát.

Szárazkolbász kategóriában Török István vastagkolbásza és egy helyi baráti társaság, a Ko-Pa-Szi vastagkolbásza lett az első. A Ko-Pa-Szi csapat a hurka kategóriában is az első helyen végzett, egy másik martfűi csapat, a Magyarnak lenni jó mellet, akik szintén aranyérmesek lettek hurkájukkal. A Termál SPA Fürdősök nevű csapata is jól szerepelt, ők sült kolbász kategóriában a második helyet szerezték meg. Kiváló sült kolbászukkal elsők lettek a Kürti srácok, akik évek óta dobogósai a martfűi versenyeknek, valamint a Royal Gastro csapata.

 A martfűiek örömére a hurka és kolbász kategóriák összesített eredményei szerint a VIII. Alföldi Hurka- és Kolbásztöltő Verseny idei legsikeresebb indulói a zsűri értékelése alapján, a Kovács Gábor, Patkó István és Szilágyi Szabolcs alkotta Ko-Pa-Szi csapat lett, ők érdemelték ki a Vándorkupát.

Az eredményhirdetéssel messze nem ért véget a fesztivál napja, az esti programon zsúfolásig megtelt sportcsarnokban mulatós sztárok szórakoztatták a tavasznyitó fesztivál vendégeit.

– „Pozitívak a visszajelzések, szeretik ezt a fesztivált a lakosok és a vendégek, sok dicséretet kapunk a városért, a fejlesztésekért is. Országosan elismert hely vagyunk, nem csak kolbásztöltésben, amellyel kapcsolatban a Duna Tv-ben is szerepeltünk, hanem más egyéb dolgokban is megjelentünk. Ez azt jelenti, hogy jó irányba haladunk, az itt élők jól érzik magukat, és bízom benne, hogy egyre többen választják a fiatalok közül is otthonuknak Martfűt” – emelte ki a polgármester.

Magyar Mária

Tovább a délelőtti képekhez ›››

Tovább a délutáni képekhez ›››

Tovább az eredményhirdetés képekhez  ›››

Forrás: /martfu.hu-2018-03-28 16:28/

Olvasásra ajánljuk