Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Látóút – Több mint kincsvadászat, jó gyakorlat

Egy látóút keretein belül 2024. május 16-án a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vendége volt tizenegy közösségszervező mesterszakos hallgató a Debreceni Egyetemről, közművelődési szakemberek, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóság munkatársai Angyal László megyei igazgató vezetésével, valamint Fróna Katalin, a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület Látópontok munkacsoport vezetője.

Nemzeti Művelődési Intézet 2014 óta szervez rendszeresen ún. látóutakat országszerte. A látóutak célja a tapasztalatszerzés, tapasztalatátadás, helyi jó gyakorlatok bemutatása, az adaptálhatóság elősegítése. A programok résztvevői polgármesterek, önkormányzati képviselők, kulturális, közművelődési és civil szervezetek és intézmények képviselői, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai.

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2021-ben kapta meg a Látópont Címet. Nagy megtiszteltetés városunk számára, hogy érdemesnek találták intézményünket arra, hogy bepillantást engedjünk munkánkba, hogy bemutathassuk jó gyakorlatainkat.

A Művelődési Központ munkatársai is többször vettek már részt látóúton, melyen remek tapasztalatokat szerezhettek, inspirálódhattak és ötleteket gyűjthettek, majd fejlesztettek tovább jó gyakorlatokat. Az alkalmak során új kapcsolatokat építettek ki kollégákkal, intézményekkel.

Vendégeinket dr. Papp Antal, Martfű Város polgármestere köszöntötte. Majd egy rövid intézménybemutatás után megismerték a mi kiválasztott jó gyakorlatunkat.

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár jó gyakorlatának címe: Több mint kincsvadászat – Közösségek a fenntartható kulturális örökségért. Azaz hogyan válhat a nyomozós játék a kulturális örökség éltetésének egyik fontos elemévé. A Művelődési Központ munkájának meghatározó eleme a kulturális örökség éltetése. Folyamatosan az új utakat, lehetőségeket keresik az itt dolgozók ennek érdekében.

– Szívesen mutattuk meg vendégeinknek hogyan jutottunk el komplex programok sorozatával, minden korosztály, civil, sport és művészeti közösségeink bevonásával a nyomozós játékig. Mindezzel célunk, hogy az itt élők akár rendhagyó módon is részt vállaljanak rövid múltú kisvárosunk gazdag kulturális örökségének megőrzésében. 2023 októberében rendhagyó módon egy nyomozós játékkal, Rettegés az irodaházban címmel mutattuk be a Tisza Cipőgyár egykori Irodaházát, kulturális örökségünk egy izgalmas darabját. Egy 1972-es bűntényt kellett megakadályoznia a résztvevő csapatoknak, és megmenteni a cipőgyár hírnevét és becsületét, együttműködve az élőszereplőkkel és belehelyezkedve a kor hangulatába. A jó gyakorlat bemutatását egy 2010-es eseménnyel, a Martfű könyv megjelenésével kezdtük. Elmeséltük, 2023-ig milyen programok, események sorával igyekeztünk felhívni városunk kulturális örökségeire a figyelmet. Szó esett többek között a 2012-es Bata Gáláról, a Cipőkirály birodalma című „saját gyártású” helytörténeti meséről, a Szuper csúcshely videóról, az épületlátogatásokról, a kalandtúráról, a geocaching játékról, a gyárindulóról, a virtuális kiállításról, a helytörténeti fotókiállításról, amelynek ötletét a noszvaji látóútról hoztuk, mint jó gyakorlatot vettük át – mondta el az intézmény vezetője, Székácsné Tálas Gabriella.

Ezután beavatták a látogatókat a nyomozós játék részleteibe fotókkal illusztrálva. Végül erre az alkalomra leegyszerűsítve el is játszottak egy hasonló szabadulós játékot a vendégek nagy örömére.

A program végén sok kérdést kaptak a szervezők, úgy tűnik, felkeltették az érdeklődést, szívesen visszatérnek a városunkba és a Művelődési Házba, viszik hírünket, esetleg adaptálják az itt látottakat.

Fróna Katalin elismerő szavakkal illette munkánkat, a martfűi látóút programot. Köszönjük neki is a lehetőséget a bemutatkozásra, nagyon jó érzés volt a munkánkról érdeklődő szakembereknek beszélni – zárta gondolatait az intézményvezető, majd hozzátette: – Dolgozunk tovább, hiszen feladatunk, hogy a város lakóival, közösségeivel és vezetőivel közösen keressük meg örökségünk fennmaradt elemeit, emlékezzünk rájuk együtt, építsük be mindennapjainkba, adjuk át a soron következő generációknak.

forrás: martfu.hu – Eiler Zita, muzeológus – 2024. 05. 29.

Közelgő események

nov
29
pén
16:00 Illúzió Mesterei – Martfű 1. elő... @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Illúzió Mesterei – Martfű 1. elő... @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
nov 29 @ 16:00 – 18:30
Illúzió Mesterei - Martfű 1. előadás @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra. A műsorban szereplő előadók nemzetközi Tv show-k, rangos fesztiválok és óceánjáró luxushajók rendszeres fellépői. Las Vegas, New York, Peking, Dubai, Párizs és Monte Carlo ... Olvass tovább
18:00 Illúzió Mesterei – Martfű 2. elő... @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Illúzió Mesterei – Martfű 2. elő... @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
nov 29 @ 18:00 – 20:00
Illúzió Mesterei - Martfű 2. előadás @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra. A műsorban szereplő előadók nemzetközi Tv show-k, rangos fesztiválok és óceánjáró luxushajók rendszeres fellépői. Las Vegas, New York, Peking, Dubai, Párizs és Monte Carlo ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink