Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

„Változnak a kultúrák, de a magyar kultúrát mi így szeretjük”

Művészeti csemege várta mindazokat, akik ellátogattak a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe 2023. január 17-én. A magyar kultúra napja alkalmából színpadunkon köszönthettük Beck Zoltánt és Grecsó Krisztiánt, akik „Hoztunk valamit magunkból” címmel zenés irodalmi estet adtak a közönségnek.

Az előadást megelőzően Vas Béla pedagógus, muzeológus, néprajzkutató, a Martfűi Települési Értéktár Bizottság tagja ünnepi beszédét hallhattuk.

– Egyes kutatók szerint, amit én is vallok, a kultúra nem egyéb, mint válasz egy környezeti kihívásra, egy probléma megoldására. Ennek véghezvitele, a mikéntje, a módja az meghatározza mindennapjainkat, meghatároz minket.

Jogos a kérdés, hogy hány féle kultúra létezik. Most szétnézek itt a teremben, szerencsére rengeteg embert látok, barátot, rokont, ismerőst és ismeretlent. Ahányan itt most bent vagyunk, annyi féle kultúra jelen van. Mindegyikünké egyedi. Mindegyikünké más. S mitől lesz magyar? Attól, hogy egyes dolgokat azonosan szeretnénk megoldani. Egyes Világ-beli jelenségekről, politikáról, gazdaságról, egészségről, természetről, az ahhoz való viszonyunkról egyformán gondolkodunk. Mert így neveltek minket, így szocializálódtunk. És sokunk kultúrája ha megegyezik, akkor az már egy közösségi kultúrává válik.

A kultúrák mások. Ahogyan a magyar kultúra is más, mint a környező népeké. De ez természetes, igaz? Mert mi mások vagyunk. Mások a gyökereink, más válaszokat adunk a kihívásokra, történelmünk is más. Tatárjárás, török dúlás, 150 év… Más válaszokat kívánnak meg, mint a környező népeké. És nem kell szégyellenünk, hogy a mi magyar kultúránk az ilyen, amiben most élünk, mert változik.  Változnak a kultúrák, de a magyar kultúrát mi így szeretjük. És nem stagnál. Változik most is velünk együtt. És változzon is! Nem jobb, nem rosszabb, mint a környező népeké. És ez a miénk! Azért vagyunk itt, hogy ezt a magyar kultúrát köszöntsük nagy tisztelettel. Kívánjunk neki minden jót, éltessük. S a születésnapján mit kívánhatnánk neki, mint egyebet? Isten, áldd meg a magyart! – zárta ünnepi gondolatait Vas Béla.

Beck Zoltán énekes-gitáros, a 30Y zenekar frontembere, egyetemi adjunktus és Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író és dalszerző. A „Hoztunk valamit magunkból” című közös pódiumestjükön a zene és irodalom egészítette ki egymást.

A színpadon megszólaltak versszövegek, prózák, dalok, kéziratok és vázlatok: Bóbiták, Apokrifek és Balázsolások egy időutazós esten. A két előadó gondolatain át megidéződtek a régi nagy mesterek is, mint például Babits, Pilinszky, Nemes Nagy Ágnes vagy Petőfi.

A zene és az irodalom összefonódásán keresztül meséltek a barátságról, szerelemről, apaságról, olykor félelmeikről és kételyeikről.  A nézőtéren ülők számára is érezhető volt, hogy kiválóan működtek együtt a színpadon, a számokat összefűző beszélgetéseik pedig keretbe helyezték a műsort, ami – az előadás címére utalva – valóban adott valamit a közönségnek a két művészből.

Az előadókkal készült interjú hamarosan elérhető lesz a Martfű Média YouTube csatornáján.

forrás: martfu.hu – Székács Szidónia – 2023. 01. 24.

 

videó:
forrás: Martfű Média youtube csatorna

Közelgő események

ápr
25
csü
17:00 Versek és dalok @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Versek és dalok @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 25 @ 17:00 – 18:00
Versek és dalok @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
A Magyar Költészet Napja alkalmából szeretettel várjuk ünnepi műsorunkra 2024.04.11-én, 17 órakor.
ápr
27
szo
11:00 A tű bűvöletében – a Martfűi Nap... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
A tű bűvöletében – a Martfűi Nap... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 27 @ 11:00 – 12:00
A tű bűvöletében - a Martfűi Napraforgók Foltvarró Szakkörök kiállításának megnyitója @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját, barátait a Martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtár emeleti galériájára 2024. április 27-én 11 órára.
ápr
28
vas
06:00 IV. Bolhapiac – Minden, ami RETRO @ Martfű Kikötő tér
IV. Bolhapiac – Minden, ami RETRO @ Martfű Kikötő tér
ápr 28 @ 06:00 – 15:00
IV. Bolhapiac - Minden, ami RETRO @ Martfű Kikötő tér | Martfű | Magyarország
Nem kell? Adja el! Megéri kijönni! Megéri böngészni! RETRO BOLHAPIAC, ALKATRÉSZBÖRZE, AUTÓSTALÁLKOZÓ ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR MARTFŰN Amit várunk: • Veterán autó-, motor-alkatrészek, relikviák, régiségek, számítógépes játékok; • 2000 ELŐTTI RETRO, jó állapotban lévő használati cikkek, ... Olvass tovább
ápr
29
hét
19:00 Horvát János Antal – Becsapódás @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Horvát János Antal – Becsapódás @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 29 @ 19:00 – 20:30
Horvát János Antal - Becsapódás @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Online jegyvásárlás Két házaspár együtt ebédel, ahogy az utóbbi tíz évben minden második héten. A lányok testvérek. Sok éves hagyomány ez, ami a hosszúra nyúlásával nemcsak természetessé, de terhessé is vált, mégsem hagyják el. Ez ... Olvass tovább
ápr
30
ked
17:00 MAJÁLIS előestéje @ Martfű Kikötő tér
MAJÁLIS előestéje @ Martfű Kikötő tér
ápr 30 @ 17:00 – 23:45
MAJÁLIS előestéje @ Martfű Kikötő tér | Martfű | Magyarország
Szeretettel várunk mindenkit majális napi programsorozatunk előestéjén!
máj
1
sze
10:00 Főzőverseny a városi Majálison @ Martfű Kikötő tér
Főzőverseny a városi Majálison @ Martfű Kikötő tér
máj 1 @ 10:00 – 14:00
Főzőverseny a városi Majálison @ Martfű Kikötő tér | Martfű | Magyarország
Várunk minden közösséget, hogy együtt ünnepelhessük várossá avatásunk 35. évfordulóját! További információk a főzőversenyről a plakáton.
11:00 MAJÁLIS – Martfű 35 – Martfűiek ... @ Martfű Kikötő tér
MAJÁLIS – Martfű 35 – Martfűiek ... @ Martfű Kikötő tér
máj 1 @ 11:00 – 22:00
MAJÁLIS - Martfű 35 - Martfűiek napja @ Martfű Kikötő tér | Martfű | Magyarország
Szeretettel várunk mindenkit Martfű városában megrendezésre kerülő MAJÁLISRA! Ünnepeljük együtt Martfű város 35. évfordulóját!
máj
15
sze
19:00 „A Szent Család” – Lakatos Lászl... @ Martfű Városi Művelődési Központ
„A Szent Család” – Lakatos Lászl... @ Martfű Városi Művelődési Központ
máj 15 @ 19:00 – 20:30
"A Szent Család" - Lakatos László önálló estje @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Május 15-én 19 órakor Lakatos László önálló estje „A Szent Család” címmel Martfűn, a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban! Jegyek kaphatók a https://dumaszinhaz.jegy.hu/ticketsearch/city/martfu oldalon, valamint az Interticket országos jegyirodáiban (https://www.jegy.hu/jegyirodak). (A nem dumaszinhaz.jegy.hu-n vásárolt jegyekért ... Olvass tovább
máj
18
szo
20:00 Orgonák éjszakája – KUZMA LEVENT... @ Martfűi Szent Tamás apostol templom
Orgonák éjszakája – KUZMA LEVENT... @ Martfűi Szent Tamás apostol templom
máj 18 @ 20:00 – 21:30
Orgonák éjszakája - KUZMA LEVENTE és a SZOLNOKI BARTÓK BÉLA KAMARAKÓRUS hangversenye @ Martfűi Szent Tamás apostol templom | Martfű | Magyarország
KUZMA LEVENTE és a SZOLNOKI BARTÓK BÉLA KAMARAKÓRUS hangversenye Az Orgonák éjszakája fesztivál keretein belül különleges párosítás érkezik Martfűre május 18-án! A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus tagjai szenvedélyesen járulnak hozzá a helyi és regionális kulturális ... Olvass tovább
jún
15
szo
egész nap X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 15 egész nap
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Martfűi Veteránjármű Találkozó @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Részletekkel hamarosan érkezünk! Tavalyi évek programsorozatából történő válogatás, ízelítő:  

Kövess minket

Híreink