Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

„Változnak a kultúrák, de a magyar kultúrát mi így szeretjük”

Művészeti csemege várta mindazokat, akik ellátogattak a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe 2023. január 17-én. A magyar kultúra napja alkalmából színpadunkon köszönthettük Beck Zoltánt és Grecsó Krisztiánt, akik „Hoztunk valamit magunkból” címmel zenés irodalmi estet adtak a közönségnek.

Az előadást megelőzően Vas Béla pedagógus, muzeológus, néprajzkutató, a Martfűi Települési Értéktár Bizottság tagja ünnepi beszédét hallhattuk.

– Egyes kutatók szerint, amit én is vallok, a kultúra nem egyéb, mint válasz egy környezeti kihívásra, egy probléma megoldására. Ennek véghezvitele, a mikéntje, a módja az meghatározza mindennapjainkat, meghatároz minket.

Jogos a kérdés, hogy hány féle kultúra létezik. Most szétnézek itt a teremben, szerencsére rengeteg embert látok, barátot, rokont, ismerőst és ismeretlent. Ahányan itt most bent vagyunk, annyi féle kultúra jelen van. Mindegyikünké egyedi. Mindegyikünké más. S mitől lesz magyar? Attól, hogy egyes dolgokat azonosan szeretnénk megoldani. Egyes Világ-beli jelenségekről, politikáról, gazdaságról, egészségről, természetről, az ahhoz való viszonyunkról egyformán gondolkodunk. Mert így neveltek minket, így szocializálódtunk. És sokunk kultúrája ha megegyezik, akkor az már egy közösségi kultúrává válik.

A kultúrák mások. Ahogyan a magyar kultúra is más, mint a környező népeké. De ez természetes, igaz? Mert mi mások vagyunk. Mások a gyökereink, más válaszokat adunk a kihívásokra, történelmünk is más. Tatárjárás, török dúlás, 150 év… Más válaszokat kívánnak meg, mint a környező népeké. És nem kell szégyellenünk, hogy a mi magyar kultúránk az ilyen, amiben most élünk, mert változik.  Változnak a kultúrák, de a magyar kultúrát mi így szeretjük. És nem stagnál. Változik most is velünk együtt. És változzon is! Nem jobb, nem rosszabb, mint a környező népeké. És ez a miénk! Azért vagyunk itt, hogy ezt a magyar kultúrát köszöntsük nagy tisztelettel. Kívánjunk neki minden jót, éltessük. S a születésnapján mit kívánhatnánk neki, mint egyebet? Isten, áldd meg a magyart! – zárta ünnepi gondolatait Vas Béla.

Beck Zoltán énekes-gitáros, a 30Y zenekar frontembere, egyetemi adjunktus és Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író és dalszerző. A „Hoztunk valamit magunkból” című közös pódiumestjükön a zene és irodalom egészítette ki egymást.

A színpadon megszólaltak versszövegek, prózák, dalok, kéziratok és vázlatok: Bóbiták, Apokrifek és Balázsolások egy időutazós esten. A két előadó gondolatain át megidéződtek a régi nagy mesterek is, mint például Babits, Pilinszky, Nemes Nagy Ágnes vagy Petőfi.

A zene és az irodalom összefonódásán keresztül meséltek a barátságról, szerelemről, apaságról, olykor félelmeikről és kételyeikről.  A nézőtéren ülők számára is érezhető volt, hogy kiválóan működtek együtt a színpadon, a számokat összefűző beszélgetéseik pedig keretbe helyezték a műsort, ami – az előadás címére utalva – valóban adott valamit a közönségnek a két művészből.

Az előadókkal készült interjú hamarosan elérhető lesz a Martfű Média YouTube csatornáján.

forrás: martfu.hu – Székács Szidónia – 2023. 01. 24.

 

videó:
forrás: Martfű Média youtube csatorna

Közelgő események

márc
31
pén
19:00 A kellékes – Kern András @ Martfűi Városi Művelődési Központ
A kellékes – Kern András @ Martfűi Városi Művelődési Központ
márc 31 @ 19:00 – 20:30
A kellékes - Kern András @ Martfűi Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Eberhard Streul–Parti Nagy Lajos: A kellékes  Kern András előadásában Az előadás hossza: 1 óra 30 perc (egy részben) Eberhard Streul kellékes-revüje nyomán Parti Nagy Lajos írt magyar darabot egy színházi kellékes nagy pillanatából, színházi estéjéből. ... Olvass tovább
ápr
11
ked
17:00 Költészet napja – Hol van a szó? @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Költészet napja – Hol van a szó? @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 11 @ 17:00 – 18:00
Költészet napja - Hol van a szó? @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
A magyar költészet napja alkalmából várunk mindenkit szeretettel a Hol van a szó? című ünnepi műsorunkra 2023.04.11-én 17 órakor.
ápr
17
hét
17:00 Író-olvasó találkozó Nyáry Krisz... @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Író-olvasó találkozó Nyáry Krisz... @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 17 @ 17:00 – 18:00
Író-olvasó találkozó Nyáry Krisztiánnal @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Író-olvasó találkozó Nyáry Krisztiánnal 2023.04.17-én, 17 órakor a Martfű Városi Könyvtárban.
ápr
18
ked
19:00 Oda vagyok magáért … @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Oda vagyok magáért … @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 18 @ 19:00 – 20:30
Oda vagyok magáért ... @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Fényes Szabolcs születésének 110 éves évfordulójára,  Klemen Teréziának a korábrázolás és a szórakoztatás olyan egyvelegét sikerült létrehoznia, ami több, mint egy életrajzi játék. Fényes Szabolcsról, az operettszínház egykori igazgatójáról, erről a kalandos életű, igazi bohémről, ... Olvass tovább
ápr
19
sze
19:00 Coldplay koncertfilm a Martfű Mo... @ Martfű Városi Művelődési Központ
Coldplay koncertfilm a Martfű Mo... @ Martfű Városi Művelődési Központ
ápr 19 @ 19:00 – 20:30
Coldplay koncertfilm a Martfű Moziban @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Coldplay koncertfilm a Martfű Moziban Április 19. (sze) 19 óra Jegyár: 1900 Ft A jegyeket már e héttől megvehetitek a kassza nyitvatartási idejében Cs-P: 15.00-tól ; Szo-Vas: a mozi nyitvatartási idejében Helyek: www.cinemartfu.hu
ápr
22
szo
19:00 Bocs, félrement! @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Bocs, félrement! @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 22 @ 19:00 – 20:30
Bocs, félrement! @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
A történet banális. Egy nagy lebukás szímfóniája, e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadva, természetesen színpadi látványban. Khell Zsolt díszletében, Fekete Györgyi jelmezeiben, Paczolay Béla rendezésében és a színészek Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté ... Olvass tovább
ápr
28
pén
19:30 Az óceánjáró újra Martfűn! @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Az óceánjáró újra Martfűn! @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
ápr 28 @ 19:30 – 21:00
Az óceánjáró újra Martfűn! @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
A m-ART-fűi Pódium Színház első, bemutatkozó színdarabja Az óceánjáró volt, 2022 szeptemberében. Mára már hozzászokhattak a rendszeres színházi előadásokhoz a nézők, az első színdarabot azonban biztosan sokan nem látták. Persze az is eljöhet újra megnézni, ... Olvass tovább
ápr
30
vas
egész nap II. Martfűi Bolhapiac-veteránjár... @ Martfű, Kikötő Tér
II. Martfűi Bolhapiac-veteránjár... @ Martfű, Kikötő Tér
ápr 30 egész nap
II. Martfűi Bolhapiac-veteránjármű alkatrészbörze. Autóstalálkozó @ Martfű, Kikötő Tér | Martfű | Magyarország
Nem kell? Adja el! Megéri kijönni! Megéri böngészni! ZENÉS RETRO POLHAPIAC, ALKATRÉSZBÖRZE ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR MARTFŰN Amit várunk: veterán autó-, motor-alkatrészek, relikviák, régiségek, számítógépes játékok; 2000 ELŐTTI RETRO, jó állapotban lévő használati cikkek, játékok, kisbútorok, ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink