Kezdőlap > Aktuális hírek, események > Martfű Művelődési Központ hírei > Visszatekintő > Túllépés, túlszárnyalás képekben és tárgyakban

Túllépés, túlszárnyalás képekben és tárgyakban

A Martfűi Ünnepi Napok nyitányaként új képzőművészeti tárlat fogadta az érdeklődőket a Martfű Városi Művelődési Központban 2020. augusztus 14-én. Az Összhang című, Berényi Gyuláné festő, Darmo Éva ékszer- és textiltervező és Szamecz Béla festő különleges alkotásaiból nyílt kiállítás egyaránt ünnepelt művészt, alkotást és a művészet lélekre ható erejét.

A megnyitót a Csillagszemű Táncegyüttes tagja, Tánczos Fanni népdaléneke színesítette.

– Az Összhang, amely egyben a kiállítás címe, az alkotásokban is kézzelfogható, a képek, iparművészeti tárgyak és készítőik őszinteségéből fakad – fogalmazott a tárlatot megnyitó Révi Norbert szobrászművész. Azt is kiemelte, hogy ezen a kiállításon olyan művek sorakoztak fel, amelyek valóban művészi értékkel bírnak. A művészet azt jelenti, hogy valamit jól csinálni. Művészien tenni azt, ami a tálentumból fakad. Az alkotás elmélyült, meditatív tevékenység, az emberi tevékenységek közül olyan kiemelten fontos cselekmény, amelyen keresztül az ember nem csak megismerheti önmagát, hanem túl is léphet önmagán. Ez a túllépés, túlszárnyalás. Ezek a művek, alkotások nagyon mélyről szólnak, magáról az emberről. Közös értékeket hordoznak, amelyeket mindannyian érinthetünk és amelyeken keresztül többek lehetünk.

Berényi Gyuláné Kata képei, a csodálatos akvarellek, virágok, nagy műgonddal és kellemmel vannak megfestve. Darmo Éva horgolt munkáiban erőteljes szimbólumjelleg érhető tetten, a színek kavalkádja a természet sokszínűsége. Kiszámíthatatlan, szövevényes, mint egy angolkert. Szamecz Béla a táj szépségét, szerethetőségét, a színek és fények összjátékát örökítette meg és adta tovább a látogatóknak.

– Miért van szükség műalkotásokra? – tette fel a kérdést Révi Norbert. – Azért, mert olyan energiákat hordoznak magukban, melyeket az ember az életben máshonnan nem kaphat meg.

A megnyitón elhangzó gondolatok igazságát mindazok megtapasztalhatták, akik megtekintették a szeptember 7-ig látható kiállítást.

Tovább a képekhez>>>

forrás: martfu. hu Kengyel Éva -2020-09-04 14:26

Olvasásra ajánljuk