Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Tánc, rock, rím a Magyar Költészet Napján

Sok éves hagyomány már, hogy Martfűn a helyi versírók műveiből összeállított műsorral ünnepeljük József Attila születésnapját. Idén éppen a jeles napon, 2023. április 11-én gyűltek össze az irodalombarátok a Művelődési Központ pódiumtermében.

Sokféle költészet van, sokféle vers, de mind az elmondhatatlant segít kifejezni, segít megtalálni a szót. Jó benne megtalálni a saját érzéseinket, jó kölcsönvenni belőle sorokat, kapaszkodókat találni – fogalmazott Székácsné Tálas Gabriella intézményvezető köszöntőjében. A műsor nyitányaként elhangzó beszédében közénk idézte néhány kortárs író költészetről vallott gondolatait.

Dragomán György író egy beszélgetésben az empátiával hozta kapcsolatba a költészetet. Az olvasással nagyon jól meg lehet tanulni, hogy mi az empátia. És ha empátiát akarunk tanulni, akkor verseket kell olvasni. A költészet erre való, a költészet empátia-varázslat.

Szabó T. Anna ezt vallja: A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket (…) Aki verseket hord a fejében s a szívében: szabad ember.

Mindezen gondolatokat hiszik és vallják a rendezvényen elhangzó művek alkotói is, akik közül vannak, akik már elköltöztek Martfűről, s olyanok is, akik sajnos már nem élnek. Most mégis együtt üzent a múlt és a jelen. A martfűi versírók gondolatait Nagy Eszter tiszaföldvári pedagógus, művészetbarát, Séra Erzsébet kunszentmártoni magyar szakos tanár, képzőművészeti alkotó és Tóth László, Martfű református lelkészének tolmácsolásában hallhatta a közönség.

Az idilli természet ringató közelsége, a családi, társadalmi közegben élő ember drámája éppúgy helyet kapott a délutánon, mint a családi kapcsolatok, az értékek átadása.

Az érzések sokféleségét nem csak az elhangzó líra közvetítette, hanem a Modern Táncműhely növendékeinek Lélekforgató című kortárs tánca is. A tiszaföldvári Tajpán zenekar által előadott rock dalok felkavarták és építették lelkünket.

A műsorban elhangzó versek írói: Borsányiné Ibolya, Czető László, Jakab Edit, Császár Mariann, Karkus Györgyné, Kengyel Éva, Köszler Nóra, Stonawski József, Stonawski Tamás, Széll Magdolna, Szirmai Anna, Urbán-Szabó Béla és Vas Béla.

Az alkotók szándéka: létrehozni, átadni, hatással lenni, bemutatkozni. Köszönjük, hogy ilyen nagy számú, lelkes közönség volt ránk kíváncsi!

forrás: martfu.hu – Kengyel Éva, műsorszerkesztő – 2023.04.13.

Közelgő események

jún
15
szo
egész nap X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 15 egész nap
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Martfűi Veteránjármű Találkozó @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Részletekkel hamarosan érkezünk!   Tavalyi évek programsorozatából történő válogatás, ízelítő:  
14:15 78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
jún 15 @ 14:15 – 14:45
78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér | Martfű | Magyarország
Martfű, június 15. 14.15-14.45-ig, a Művelődési Központ előtt lép fel a frissen alakult martfűi 78 Fusion. A zenekar tagjai, Birgés Dávid (ének, gitár) és Illés Péter (dob). Zenéjük ötvözi a blues, rock&roll alapjait, vegyítve a ... Olvass tovább
17:00 Múzeumok Éjszakája 2024. a Refor... @ Martfűi Református Templom
Múzeumok Éjszakája 2024. a Refor... @ Martfűi Református Templom
jún 15 @ 17:00 – 19:00
Múzeumok Éjszakája 2024. a Református Templomban is @ Martfűi Református Templom | Martfű | Magyarország
Múzeumok Éjszakája 2024. Ebben az esztendőben a Martfűi Református templom is helyet ad a Múzeumok éjszakája programnak. 2024. június 15-én Szombaton 17.00 órától énekes, verses és hangszeres előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a templom falai ... Olvass tovább
jún
16
vas
17:00 Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 16 @ 17:00 – 19:00
Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
jún
23
vas
15:00 Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 23 @ 15:00 – 16:30
Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
jún
27
csü
17:00 Jánoki-Kis Viktória: „Csend és z... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Jánoki-Kis Viktória: „Csend és z... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 27 @ 17:00 – 18:00
Jánoki-Kis Viktória: "Csend és zivatar" - könyvbemutató @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Szeretettel várunk mindenkit Jánoki-Kis Viktória „Csend és zivatar” című könyvének bemutatójára! Beszélgetőtárs: Kengyel Éva könyvtáros Az írónő további könyvbemutatói: 95. ÜNNEPI KÖNYVHÉT – DEDIKÁLÁS Június 16., vasárnap, 14:00-15:00 óráig Budapest, Vörösmarty tér, Magyar Napló pavilon ... Olvass tovább
júl
1
hét
08:00 NYÁRI ZSONGÁS – napközis kézműve... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
NYÁRI ZSONGÁS – napközis kézműve... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
júl 1 @ 08:00 – júl 5 @ 16:00
NYÁRI ZSONGÁS - napközis kézműves tábor @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Várjuk a nyári szünetben azokat a gyerekeket, akik szeretik a kézműves tevékenységeket és az egész napot örömmel töltenék el egy jó csapatban, ahol garantált a jó hangulat és a játék! Mely korosztálynak ajánljuk? Elsősorban 8-14 ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink