Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Tánc, rock, rím a Magyar Költészet Napján

Sok éves hagyomány már, hogy Martfűn a helyi versírók műveiből összeállított műsorral ünnepeljük József Attila születésnapját. Idén éppen a jeles napon, 2023. április 11-én gyűltek össze az irodalombarátok a Művelődési Központ pódiumtermében.

Sokféle költészet van, sokféle vers, de mind az elmondhatatlant segít kifejezni, segít megtalálni a szót. Jó benne megtalálni a saját érzéseinket, jó kölcsönvenni belőle sorokat, kapaszkodókat találni – fogalmazott Székácsné Tálas Gabriella intézményvezető köszöntőjében. A műsor nyitányaként elhangzó beszédében közénk idézte néhány kortárs író költészetről vallott gondolatait.

Dragomán György író egy beszélgetésben az empátiával hozta kapcsolatba a költészetet. Az olvasással nagyon jól meg lehet tanulni, hogy mi az empátia. És ha empátiát akarunk tanulni, akkor verseket kell olvasni. A költészet erre való, a költészet empátia-varázslat.

Szabó T. Anna ezt vallja: A vers három legfontosabb funkciója, hogy megtanít figyelni, megállítja az időt, és erőt ad: nehéz pillanatainkban megmentheti az életünket (…) Aki verseket hord a fejében s a szívében: szabad ember.

Mindezen gondolatokat hiszik és vallják a rendezvényen elhangzó művek alkotói is, akik közül vannak, akik már elköltöztek Martfűről, s olyanok is, akik sajnos már nem élnek. Most mégis együtt üzent a múlt és a jelen. A martfűi versírók gondolatait Nagy Eszter tiszaföldvári pedagógus, művészetbarát, Séra Erzsébet kunszentmártoni magyar szakos tanár, képzőművészeti alkotó és Tóth László, Martfű református lelkészének tolmácsolásában hallhatta a közönség.

Az idilli természet ringató közelsége, a családi, társadalmi közegben élő ember drámája éppúgy helyet kapott a délutánon, mint a családi kapcsolatok, az értékek átadása.

Az érzések sokféleségét nem csak az elhangzó líra közvetítette, hanem a Modern Táncműhely növendékeinek Lélekforgató című kortárs tánca is. A tiszaföldvári Tajpán zenekar által előadott rock dalok felkavarták és építették lelkünket.

A műsorban elhangzó versek írói: Borsányiné Ibolya, Czető László, Jakab Edit, Császár Mariann, Karkus Györgyné, Kengyel Éva, Köszler Nóra, Stonawski József, Stonawski Tamás, Széll Magdolna, Szirmai Anna, Urbán-Szabó Béla és Vas Béla.

Az alkotók szándéka: létrehozni, átadni, hatással lenni, bemutatkozni. Köszönjük, hogy ilyen nagy számú, lelkes közönség volt ránk kíváncsi!

forrás: martfu.hu – Kengyel Éva, műsorszerkesztő – 2023.04.13.

Közelgő események

jún
4
vas
14:00 Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
jún 4 @ 14:00 – 18:00
Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér | Martfű | Magyarország
jún
5
hét
19:00 Somogyi András – hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ
Somogyi András – hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ
jún 5 @ 19:00 – 20:15
Somogyi András - hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Paródiákkal színesített humorest, 60 percben. Somogyi András az aktualitásokra épülő stand up comedy történeteit kiváló paródiákkal színesíti. Több, mint 100 embert tud élethűen megjeleníteni a színpadon – martfűi előadása alkalmával mindenki megtalálhatja majd a kedvencét (például ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink