Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Színek, formák, álmok….

A Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre tagjainak sokszínű alkotásaiból nyílt kiállítás 2023. április 21-én pénteken a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériáján.

Hegedűs István, tiszaföldvári polgármester köszöntötte a megnyitóra érkezőket. Méltatta Tiszaföldvár kulturális közösségeit, kiemelve az Alkotók Köre és a Városi Galéria működését. Dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere is üdvözölte a megjelent művészeket és méltatta kulturális munkájukat. Elmondta, hogy sokak alkotásával találkozott már a Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlaton.

A Földvári Pedagógus Kórus műsora Tóthné Vlaszati Elvira vezényletével harmonikus zenei aláfestést nyújtott a festményekhez, a tűzzománc, nemez és faragott alkotásokhoz.

A kórusmuzsika után Asztalos Árpádné, Bessenyi György-díjas közművelődési szakember nyitotta meg a kiállítást. Beszédében elismerését fejezte ki az alkotókörnek, hogy egyénileg, alkotóként és közösségként, együtt munkálkodva is komoly eredményeket érnek el. „Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy közművelődési szakemberként a munkám során végig láthattam a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Körének alakulását az egyéni tagok fejlődésének perspektíváját, és boldog vagyok, hogy megélhettem a közösséggé formálódásuk folyamatát is.

Az alkotók szakmai vezetője sokáig Jeszenyi Mihályné Rózsika volt, a város köztiszteletben álló és szeretett rajztanára. Sok szeretettel, nagy szakmai hozzáértéssel segített minden alkotói próbálkozást, szerényen, nagy alázattal tanított. 2007 októberében egy új szintre léptek az alkotók és megalakult a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesület. Megyei és országos kiállításokra, tárlatokra is eljutottak munkáik, ahol több díjat és elismerést is kaptak. A közösség mégis legnagyobb „közös alkotása”, egy sokáig dédelgetett álom megvalósítása, egy igazi várostörténeti tett vált valóra a Városi Galéria kialakításával, létrehozásával, majd megújításával. Ez utóbbira már Meggyes Zsuzsa vezetése alatt került sor.

A kiállításon 15 alkotó több mint 100 munkáját láthatjuk. A kiállított anyag sokszínű, változatos, a képzőművészet és iparművészet több ágát mutatja be nekünk. Jó látni, hogy a közösségen belül minden alkotás egyedi, fejlődésének saját útját járja be mindenki. Sokszínű anyaghasználatot és technikát alkalmazva olaj, pasztell, akvarell és tűzzománc képek izgalmas együttese van jelen a kiállításon.

A tárlat másik vonulata: a népi- iparművészeti alkotások, a finoman kidolgozott nemeztárgyak, stólák, ékszerek és az igényesen megmunkált fafaragások, természetes egyszerűségükkel a népi kultúra értékes ornamentikáit ábrázolva sok gondolatiságot hordoznak.”

Köszönet a színvonalas, gazdag kiállításért a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre művészeinek.

A tárlat május 12-ig megtekinthető a Művelődési Központ galériáján és emeleti kiállítótermében.

2023. 04. 26. – Eiler Zita

 

Közelgő események

jún
4
vas
14:00 Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
jún 4 @ 14:00 – 18:00
Gyereknap 2023 @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér | Martfű | Magyarország
jún
5
hét
19:00 Somogyi András – hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ
Somogyi András – hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ
jún 5 @ 19:00 – 20:15
Somogyi András - hangok a fejemben @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Paródiákkal színesített humorest, 60 percben. Somogyi András az aktualitásokra épülő stand up comedy történeteit kiváló paródiákkal színesíti. Több, mint 100 embert tud élethűen megjeleníteni a színpadon – martfűi előadása alkalmával mindenki megtalálhatja majd a kedvencét (például ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink