Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Népmese Napja – 2020. szeptember 23. – október 1.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

A Martfű Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában minden évben kiemelt esemény a Népmese Napja. Ez alkalomból az idén is több foglalkozást tartottunk óvodás és kisiskolás gyermekek számára.

Könyvtárunkban küldetésnek tekintjük a mesemondást. Dolgunk, hogy népszerűsítsük, védjük népmeséinket, azokat ajándékba adjuk a hozzánk betérő gyerekeknek.

A felnőtteknek, így nekünk, gyermekekkel is foglalkozó szakembereknek komoly felelőssége a népmesék átadása. Ha ezt elmulasztjuk, annak komoly következménye lehet a gyermek lelki, szociális, nyelvi fejlődése szempontjából. Az a gyermek, aki rendszeresen hozzájut a népmesékhez, az azokban rejlő, kódolt üzenetek birtokában sok szempontból előnyhöz jut. A népmeséken keresztül a világot tapasztalja meg. A mese szimbólumokba rejtett üzenetei egész életén át segítik őt az eligazodásban, a problémamegoldásban, a nehézségek leküzdésében. Egy értékrendet kap, fejlődnek kommunikációs és szociális képességei. A mese kapcsolatépítő eszköz is. Gazdagítja, formálja a gyermek személyiségét, fejleszti több képességét, építi szókincsét, kifejezőkészségét, segíti az identitás kialakulását. A könyvtáros szempontjából pedig nem utolsósorban az olvasóvá nevelésben is fontos szerepe van. A népmesék tehát hatalmas erőt, kincset képviselnek. Ősi bölcsességeket őriznek, életre szóló útmutatást adnak.

Mesélés, mesehallgatás közben varázslat történik. A gyermekkönyvtárba érkező csoportokkal a mese megszólalása előtt mindig játszunk, testtudatépítő játékok, népi mondókák segítségével megérkeztetjük a gyerekeket saját testükbe, csendteremtő játékokkal elvarázsolódunk, felkészülünk a mese befogadására. Számunkra, a foglalkozásokat tartó felnőttek számára is nagy élmény a gyermekek összehangolódott energiáit megérezni, csillogó, várakozó tekintetüket látni, majd átadni nekik csodálatos üzeneteket a mesék segítségével.

Az idei Népmese Napjára a Nap, Hold, Csillag című magyar népmeséből készítettünk egy bábjátékot, ezt adtuk elő három óvodás és öt kisiskolás csoportnak az említett játékokkal bevezetve, népdalokkal gazdagítva.

Nap, Hold, Csillag című mese gyönyörű szövegén, kódolt üzenetein keresztül megismerteti a gyerekeket az idő fogalmával, szól a napszakok váltakozásáról, a fény és a sötétség erejéről.

A Népmese Napját 2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Nagyszerű, hogy a népmesének is van ünnepe, hogy van alkalom, amikor felhívhatjuk mi könyvtárosok is a figyelmet a népmesékre, a meseolvasás, mesehallgatás fontosságára. Mi itt a könyvtárban igyekszünk az év több napját is meseünnepé tenni, rendszeresen kínálni a gyermekek számára mesefoglalkozásokat. A mese a csoda világa. Ebbe a csodavilágba nekünk felnőtteknek kötelességünk eljuttatni minden gyermeket. Szeretettel várjuk őket egész évben.

Tovább a 2020.09.30 – Martfű Városi Könyvtár –
Népmese Napja I. képgalériához>>>

Tovább a 2020.09.30 – Martfű Városi Könyvtár –
Népmese Napja II. képgalériához>>>

Tovább a 2020.10.01 – Martfű Városi Könyvtár –
Népmese Napja III. képgalériához>>>

Tovább a 2020.10.01 – Martfű Városi Könyvtár –
Népmese Napja IV. képgalériához>>>

forrás: martfu.hu – Székácsné Tálas Gabriella -2020-10-20

Közelgő események

jan
26
ked
18:00 IDŐPONTVÁLTOZÁS – Aranyosi Péter... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
IDŐPONTVÁLTOZÁS – Aranyosi Péter... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jan 26 @ 18:00 – 20:00
IDŐPONTVÁLTOZÁS - Aranyosi Péter és Badár Sándor közös estje Martfűn! @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Kedves Nézőink! A november 6-i 18.00 órás Aranyosi Péter és Badár Sándor c. előadásunkat a Városi Művelődési Központban a helyi rendeletek miatt sajnos nem tudjuk megtartani. Az előadást hosszas szervezés és egyeztetés után sikerült másik ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink