Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Nemzetközi kutatás városunkban

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Milan Balan látogatása

A cseh (zlini) Tomas Bata egyetemről érkezett hozzánk kutatni Milan Balaban egy nemzetközi projekt keretében. A projekt címe: Terhektől az erőforrásokig – Ipari örökség Közép-Kelet Euróbában. A kiindulópont: Az elmúlt 30 évben Közép- és Kelet Európában bekövetkezett nagy változások után a régió számos felesleges ipari terület és épület örökségével rendelkezik.

Milan Balan látogatásaA projekt összekapcsolja azon régiók szakértőit, ahol az örökség újrafelhasználása nagy hagyományokkal rendelkezik, és olyan helyek szakértőit, ahol feltörekvő terület, de sürgető kérdés is, mint például a visegrádi országok. A cél, hogy felmérjék a helyzetet és új megoldásokat találjanak a már működő örökségi stratégiák segítségével.

Milan Balaban végigjárta a négy visegrádi ország egy-egy Bata városát (Otrokovice Csehországban, Svit Szlovákiában, Chelmek Lengyelországban és Martfű Magyarországon), hogy képet kaphasson az épített Bata örökség jelenlegi állapotáról, az épületek felhasználásáról, megőrzésének hivatalos vagy egyéni formáiról.

A 2021. szeptember 2-5. közötti napokban Milan bejárta az ’A’-gyárat, meglátogatta a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény állandó kiállítását, anyagot gyűjtött a Gyűjtemény fotó- és dokumentum tárában és a várostörténeti kisfilmekből. Bejárta a Bata lakótelep utcáit és tanulmányozhatta egy martfűi Bata-ház felosztását, elrendezését.

Rágyanszky István alpolgármesterrel, a Bata Emlékbizottság vezetőjével kísértük Milant a martfűi Bata örökség helyszíneire és válaszoltuk meg a projekt kérdéseit.

A kutatás eredményeiről cikk születik, melyről mi is hírt adunk majd. Továbbra is kapcsolatban maradunk Milan Balabannal, akitől a projekten belüli együttműködésen túl a helytörténeti kutatásokhoz is sok információt, anyagot kaphatunk.

Köszönet Benedek Tibornak és a Legero Hungaria Cipőgyártó Kft-nek a szakmai programban nyújtott segítségért.

A projekt honlapja: http://industrial-heritage.net/

Eiler Zita, muzeológus

Forrás: martfu.hu-2021-09-28