Munkáiból hihetetlen erő sugárzik

Busi Hunor

2019. június 20-án nyílt meg Busi Hunor emlékkiállítása a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériájában. A megnyitón jelen voltak a családtagok, hozzátartozók, ismerősök, a Szolnoki Művésztelep munkatársai és vezetőjük, Verebes György, Munkácsy-díjas festőművész is, akiket Asztalos Árpádné intézményvezető nagy szeretettel köszöntött.


Sajnos ma már Hunor nincs közöttünk, de azt érezzük, hogy teljes valójában velünk van festményein, kisplasztikáin keresztül. Munkáit hihetetlen erőtér veszi körül. Tárgyainak, képeinek olyan hatalmas kisugárzása van, amely túlszárnyal a kiállító terem falain. Hunor roppant tehetséges, érzelemmel teli fiatal művészként ránk hagyta örökül intenzív kifejezésmóddal teli véleményét a világról, az őt körülvevő dolgokról.

A kiállítás Kinyik Anett Szabadság című táncszólójával indult, hiszen a tánc műfaja az, ami talán közel állhat Hunor művészeti világához, érzéseihez.

Verebes György megnyitóbeszédében elmondta, hogy az alkotóművészeket egyvalami mindig összekötötte: a kivételes érzékenység, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy azok a belső tartalmak, azok a közlési szándékok, amelyek a világ információinak összegyűjtése során egy emberből kikívánkoznak, elérjék a közönségét.

Az alkotások általában valamilyen mögöttes tartalmat hordoznak magukban. Hunor művei kifejezték aktuális lelkiállapotát, amit a külső szemlélők nem mindig vehettek észre. Állandóan próbált megfelelni a világnak, miközben ő egy teljesen másik síkon mozgott.

A kiállított műveken látszik, és átsugárzik rajtuk az a fajta mélységes átélés, ami benne működött, és ami másképp nem is találhatott utat, csak az alkotás folyamatán keresztül.

 Busi Hunor képzőművészeti képzésben nem részesült, ám semmiféle szüksége nem is volt rá. Épp ellenkezőleg – tönkretette volna azt a hihetetlen erőt, ami a munkáiból sugárzik, nem érezhetnénk át azt az intelmet, ami az ő művészetéből árad felénk: hogy vigyázzunk, figyeljünk oda egymásra.

Mindannyiunknak vannak démonjai, amiket meglehet szelídíteni, fel lehet ülni a hátukra és hasznos erővé lehet őket alakítani. Ez Hunor üzenete ezen a kiállításon keresztül számunkra, onnan fentről, ahonnan most figyel bennünket – fogalmazott a tárlat megnyitóján Verebes György.

Busi Hunor emlékkiállítása július 9-ig tekinthető meg a művelődési intézmény kiállítótermében.

Székács Szidónia

Tovább a képkehez>>>

Forrás: /martfu.hu-2019-06-26 14:21/

Olvasásra ajánljuk