Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

„Mi mindannyian TŰZZOMÁNCOSOK vagyunk”

Advent első napjához illő, ünnepi hangulatban nyílt meg október 28-án hétfőn Poré Marianna, Rózenberszki Andrea és Szöllősiné Fülöp Anna Mária közös kiállítása. Címe: Rokonlelkek, mely a harmónia, a szépség és a tűzzománc iránti tiszteletüket is jelképezi.

Mindhárom kiállítónk Tiszaföldváron él, mégis sok szállal kötődik városunkhoz.

Poré Marianna és Szöllősiné Fülöp Anna Mária több évig lakott itt és tanítottak az általános iskolában. Marianna vizuális képzést is tartott, majd útja Földvárra vezetett, ahol a Hajnóczy József Gimnáziumban folytatta munkáját. Több martfűi alkotó első ecsetvonásait segítette: Révi Norbert, Stonawski Tamás, Kecső Endre, Sléder Fanni, Cseh László.

Anna tíz évig élt Martfűn családjával, a helyi iskola után a földvári Kossuth Lajos Általános Iskolában dolgozott.

Rózenberszki Andreát sok gyerek és szülő ismerhette meg, amikor rajzszakkört vezetett a művelődési központban, részt vett több pályázatunkban is.

Mindhárman rendszeresen szerepelnek műveikkel a megyei képző- és iparművészeti tárlaton, sok éve csodálhatjuk itt tűzzománcból készült alkotásaikat.

Séra Erzsébet, kunszentmártoni művésztanár mutatta be három kiállítónkat és műveiket a nagy számban megjelent közönségnek. Erzsébet maga is alkot: fest és tűzzománcozik, nemzetközi szinten is bemutatkozhatott már alkotásaival. Régóta ismerik egymást az alkotóinkkal, barátjuk és egyben szakmai segítőjük is, akinek tanácsaira bármikor számíthatnak.

Tartalmas, összeszedett, élvezetes előadást hallhattunk tőle, ebből idéznék pár sort három művészünkről.
„Mert mi bevallva – bevallatlanul azért alkotunk, hogy megmutathassuk, mi rejlik bennünk, a lelkünkben, a fantáziánkban.”

Poré Marianna kísérletező, újító típus. Amint valami újfajta anyaghoz jut, biztosan megszületik a keze nyomán egy újfajta kép. Főbb témacsoportjai: növények, ember és a lélek valamint a hit. Egy-egy kedves témáját többször is feldolgozza, vajon sikerül-e új meg újabb üzenetet kihozni belőle az anyaggal való játékkal vagy a színekkel.

Műveinek többrétegű a jelentése. Először az elsődleges jelentéssel találkozunk, például a virágok szépsége, izgalmas indázás. De ha belefeledkezünk a kép megfejtésébe, akkor feltárul a második jelentés a szimbólumok szintjén. Minden megértés kulcsa az emberi lélek nyitottsága, az érzékeny befogadás.

Rózenberszki Andrea kiállított kollekcióját képek és ékszerek alkotják. Stílusa a végtelen türelemmel létrehozott, porcelánszerűen finom formák adta szépség, átláthatóság, tisztaság. Mindenen átüt az ő egyénisége: elvont növényi formák; nőalakjai karcsú, libbenő, könnyed mozdulataikkal; a szeretet megfogalmazása. Irányítója a csodálat minden iránt, a szép formák, az összefüggések, formálódások, életének leszűrt tanulságai, de legfőképpen a szeretet iránt.

Ezeket a hozzá közel álló érzelmeket, gondolatokat álmodja rézlemezre, melyek megjelenítésében a 840 fokos tűz és az oxidokkal dúsított üveg kiszámíthatatlan játéka a segítője.

Szöllősiné Fülöp Anna Mária teljes barokkos pompával, a szépség megragadásának mindenkori vágyával áll előttünk, bőséges gazdagon prezentált képeivel. Ő is szeret kísérletezgetni, szívesen kipróbál különféle zománcművészeti módszereket, új anyagokat, amikkel táborokban, kurzusokon megismerkedik. Kísérletezgetéseinek bizonyítékai a rekeszzománcok. Ami hozzá közel áll: a fiatal nők szerepeltetése képein. Ha valakinek a szépség megragadása vezeti a kezét, akkor a virágokon túl mi mást tudhatna ábrázolni?! Anna vezérfonala a képei által a harmónia megteremtése, amely hiányzik ebből a felszínes, zaklatott világból. Szeretné, ha a zománcaiban kifejezésre jutna, hogy ebben az értékvesztett világban is van szépség, békesség, szeretet.

Az előadás mellett gyönyörű dallamokkal mondtunk köszönetet a kiállításért: Deák Viktória fuvola tanszakos növendék játéka után Sindel-Kocsis Zsuzsanna és Szklenka-Kiss Alexandra gordonkaművészek előadását élvezhettük.

A Rokonlelkek című kiállítás január 10-ig várja a látogatókat intézményünk emeleti kiállítótermében.

Eiler Zita
mueológus

Tovább a képgalériához>>>

Közelgő események

dec
19
ked
18:00 Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charl... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charl... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
dec 19 @ 18:00 – 19:30
Brandon-Aldobolyi-Szenes:  Charley nénje c. zenés vígjáték @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Mandala Dalszínház 2023. december 19-én (kedd) 18.00 órai kezdettel Martfűn a Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében ( 5435 Martfű, Mártírok út 1.) bemutatja Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charley nénje c. zenés vígjátékát ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink