Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

„Mi mindannyian TŰZZOMÁNCOSOK vagyunk”

Advent első napjához illő, ünnepi hangulatban nyílt meg október 28-án hétfőn Poré Marianna, Rózenberszki Andrea és Szöllősiné Fülöp Anna Mária közös kiállítása. Címe: Rokonlelkek, mely a harmónia, a szépség és a tűzzománc iránti tiszteletüket is jelképezi.

Mindhárom kiállítónk Tiszaföldváron él, mégis sok szállal kötődik városunkhoz.

Poré Marianna és Szöllősiné Fülöp Anna Mária több évig lakott itt és tanítottak az általános iskolában. Marianna vizuális képzést is tartott, majd útja Földvárra vezetett, ahol a Hajnóczy József Gimnáziumban folytatta munkáját. Több martfűi alkotó első ecsetvonásait segítette: Révi Norbert, Stonawski Tamás, Kecső Endre, Sléder Fanni, Cseh László.

Anna tíz évig élt Martfűn családjával, a helyi iskola után a földvári Kossuth Lajos Általános Iskolában dolgozott.

Rózenberszki Andreát sok gyerek és szülő ismerhette meg, amikor rajzszakkört vezetett a művelődési központban, részt vett több pályázatunkban is.

Mindhárman rendszeresen szerepelnek műveikkel a megyei képző- és iparművészeti tárlaton, sok éve csodálhatjuk itt tűzzománcból készült alkotásaikat.

Séra Erzsébet, kunszentmártoni művésztanár mutatta be három kiállítónkat és műveiket a nagy számban megjelent közönségnek. Erzsébet maga is alkot: fest és tűzzománcozik, nemzetközi szinten is bemutatkozhatott már alkotásaival. Régóta ismerik egymást az alkotóinkkal, barátjuk és egyben szakmai segítőjük is, akinek tanácsaira bármikor számíthatnak.

Tartalmas, összeszedett, élvezetes előadást hallhattunk tőle, ebből idéznék pár sort három művészünkről.
„Mert mi bevallva – bevallatlanul azért alkotunk, hogy megmutathassuk, mi rejlik bennünk, a lelkünkben, a fantáziánkban.”

Poré Marianna kísérletező, újító típus. Amint valami újfajta anyaghoz jut, biztosan megszületik a keze nyomán egy újfajta kép. Főbb témacsoportjai: növények, ember és a lélek valamint a hit. Egy-egy kedves témáját többször is feldolgozza, vajon sikerül-e új meg újabb üzenetet kihozni belőle az anyaggal való játékkal vagy a színekkel.

Műveinek többrétegű a jelentése. Először az elsődleges jelentéssel találkozunk, például a virágok szépsége, izgalmas indázás. De ha belefeledkezünk a kép megfejtésébe, akkor feltárul a második jelentés a szimbólumok szintjén. Minden megértés kulcsa az emberi lélek nyitottsága, az érzékeny befogadás.

Rózenberszki Andrea kiállított kollekcióját képek és ékszerek alkotják. Stílusa a végtelen türelemmel létrehozott, porcelánszerűen finom formák adta szépség, átláthatóság, tisztaság. Mindenen átüt az ő egyénisége: elvont növényi formák; nőalakjai karcsú, libbenő, könnyed mozdulataikkal; a szeretet megfogalmazása. Irányítója a csodálat minden iránt, a szép formák, az összefüggések, formálódások, életének leszűrt tanulságai, de legfőképpen a szeretet iránt.

Ezeket a hozzá közel álló érzelmeket, gondolatokat álmodja rézlemezre, melyek megjelenítésében a 840 fokos tűz és az oxidokkal dúsított üveg kiszámíthatatlan játéka a segítője.

Szöllősiné Fülöp Anna Mária teljes barokkos pompával, a szépség megragadásának mindenkori vágyával áll előttünk, bőséges gazdagon prezentált képeivel. Ő is szeret kísérletezgetni, szívesen kipróbál különféle zománcművészeti módszereket, új anyagokat, amikkel táborokban, kurzusokon megismerkedik. Kísérletezgetéseinek bizonyítékai a rekeszzománcok. Ami hozzá közel áll: a fiatal nők szerepeltetése képein. Ha valakinek a szépség megragadása vezeti a kezét, akkor a virágokon túl mi mást tudhatna ábrázolni?! Anna vezérfonala a képei által a harmónia megteremtése, amely hiányzik ebből a felszínes, zaklatott világból. Szeretné, ha a zománcaiban kifejezésre jutna, hogy ebben az értékvesztett világban is van szépség, békesség, szeretet.

Az előadás mellett gyönyörű dallamokkal mondtunk köszönetet a kiállításért: Deák Viktória fuvola tanszakos növendék játéka után Sindel-Kocsis Zsuzsanna és Szklenka-Kiss Alexandra gordonkaművészek előadását élvezhettük.

A Rokonlelkek című kiállítás január 10-ig várja a látogatókat intézményünk emeleti kiállítótermében.

Eiler Zita
mueológus

Tovább a képgalériához>>>

Közelgő események

febr
11
szo
19:00 Párterápia @ Martfű Városi Művelődési Központ
Párterápia @ Martfű Városi Művelődési Központ
febr 11 @ 19:00 – 20:30
Párterápia @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Daniel Glattauer: Párterápia 2023. február 11. 19 óra vígjáték 2 részben előadás hossza 120 perc 16 éven felülieknek Helyszín: Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár Martfű, Mártírok útja 1. Jegyárak: Normál jegy: 6000 Ft Kedvezményes ... Olvass tovább
febr
22
sze
19:30 A Mi osztályunk @ Martfű Városi Művelődési Központ
A Mi osztályunk @ Martfű Városi Művelődési Központ
febr 22 @ 19:30 – 21:00
A Mi osztályunk @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
A m-ART-fűi Pódium Színház eddigi legnagyobb előadása A mi osztályunk, a Másik Produkció előadásában. A színészek között szerepel Vándor Éva, Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és a Martfűn már jól ismert és ... Olvass tovább
febr
25
szo
19:00 Farsangi Gálakoncert – Buch Tibo... @ Martfű Városi Művelődési Központ
Farsangi Gálakoncert – Buch Tibo... @ Martfű Városi Művelődési Központ
febr 25 @ 19:00 – 20:30
Farsangi Gálakoncert - Buch Tibor és barátai @ Martfű Városi Művelődési Központ | Martfű | Magyarország
Buch Tibor Aranyalma és Pro Theatro díjas magyar színész és barátai – Lőrincz Judit operaénekes és St. Martin előadóművész és zeneszerző – fergeteges farsangi gálakoncertje a Martfű Városi Művelődési Központban. örökzöld slágerek operettslágerek magyar nóták ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink