Kezdőlap > Aktuális hírek, események > Martfű Művelődési Központ hírei > Visszatekintő > Martfűi Táncmulatság – Tánctanulás hagyományteremtő céllal

Martfűi Táncmulatság – Tánctanulás hagyományteremtő céllal

A Martfű Néptáncegyüttes kalotaszegi tánctanulásra hívta az ország minden részéről a néptánckedvelőket. A 2020. augusztus 22-én és 23-án megrendezett eseményen kiváló táncpedagógusok és népzenészek közreműködtek. A szombat esti táncházon az itt és a környéken élők is betekinthettek a néptánc rejtelmeibe.

A kalotaszegi román forgatós, melynek megvannak a magyar gyökerei, egy érzelmes, mutatós és szerethető tánc – mondta az esemény egyik ötletgazdája, Molnár Antal, a Martfű Néptáncegyüttes tagja, az esemény főszervezője.

Először kisebb baráti körben zajló programnak indult, majd többen jelezték, hogy szívesen részt vennének egy ilyen eseményen – árulta el a szervező. – Létrehoztunk egy Facebook csoportot, hogy felmérjük az érdeklődők számát. A végeredmény közel 130 résztvevő, akik külföldről és az ország számos pontjáról érkeztek Martfűre.

A másik ötletgazda szintén a Martfű Néptáncegyüttes tagja, Kontér Sándor, aki balesete következtében sajnos nem tudott részt venni a rendezvény további szervezésében. Neki több mint száz ember kívánt mihamarabbi gyógyulást a résztvevők közül, videóüzenet formájában – árulta el Molnár Antal, hozzátéve – a program lebonyolításában sokat segített Martfű Város Önkormányzata, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, illetve a helyi középiskola kollégiuma is.

A kétnapos rendezvényen az erdélyi származású, elismert néptáncoktatók, Muszka György és felesége, Muszka Ilona vezetésével sajátíthatták el a résztvevők az új lépésanyagokat.

– A kalotaszegi tánctanulás három fél napból állt, ami szombaton délelőtt és délután, illetve vasárnap délelőtt zajlott a Művelődési Központ pódiumtermében. Az oktatást élő zene kísérte. A talpalávalót ifjabb Szűcs Miklós és zenekara biztosította, akik a szombat esti táncházban is gondoskodtak a jó hangulatról. A vasárnap hajnalig tartó táncmulatságra, az oktatáson résztvevőkön kívül, a környékbeli városokból, falvakból is érkeztek néptáncosok. Az éjszaka sztárvendége Ónodi Tibor, erdélyi származású zenész volt, aki felcsíki zenéket játszva teremtett fantasztikus hangulatot.

A hétvége kiváló, családias hangulatban telt – árulta el Molnár Antal, hozzátéve – nem csak a tánctáborról, de Martfűre vonatkozóan is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sokan készítettek képet a Tiszáról, sokan mentek étterembe, fürdőzni. Minden adott volt a környéken.

Molnár Antal és Kontér Sándor már most tervezik a következő néptánctalálkozót. A szervezők célja, hogy a népi hagyományokat, folklórkincseket bemutató programjaik Martfű város lakóit is érintő eseménnyé váljanak.

Tovább a képekhez>>>

forrás: martfu.hu – Székács Szidónia- 2020-09-11 14:53

Olvasásra ajánljuk