Kezdőlap > Aktuális hírek, események > Martfű Művelődési Központ hírei > Visszatekintő > Kisfilmmel elevenítik fel Martfű történetét

Kisfilmmel elevenítik fel Martfű történetét

Önállóvá válásuk hetvenedik évfordulójára emlékeznek idén az ország egyik legfiatalabb városában, Martfűn. A jeles alkalomból a település médiacsapata egy kisfilmet készített, mellyel a történetük legfontosabb eseményeit elevenítették fel. Korabeli fotók és videók részletei – így készült a város történetét bemutató kisfilm, amit az augusztus 20-ai városi megemlékezésen láthattak először az érdeklődők.

– A településtörténeti kép- és videóválogatás a kezdetektől napjainkig, időrendben mutatja be a kialakulást és a fejlődést. A forgatókönyv az ünnepi program összeállítói és a médiacsoport közös elképzeléseként valósult meg – tudtuk meg Herbályné Kalmár Iréntől, a Martfű Média vezetőjétől.

– Az archív felvételek, reklámrészletek, korabeli fotók, videók tartalmi válogatását a városi művelődési központ és könyvtár munkatársai segítették. A ’90-es évektől egyre gazdagabbá váló fotó- és videóanyagok áttekintése és előkészítése, a kisfilm képi és zenei szerkesztése, vágása az önkormányzat kommunikációs és médiacsoportjának feladata volt – sorolta, majd a történelem részleteibe is beavatott.

– A Bata cipőgyártó cég magyarországi terjeszkedését fontolva, éppen itt vásárolt földet 1940 augusztusában. A cipőipar erősödésével párhuzamosan fejlődött Martfű közigazgatása is. 1950-ben lett Tiszaföldvárról leváló önálló település, 1970. augusztus 20-án nagyközséggé nyilvánították, 1989. március 1-jén pedig városi rangot kapott. A település iparosodása tovább folytatódott, növényolajgyár és sörgyár épült, újabb betelepülési hullám indult el. A helyi szorgalmas munkaerőre és Martfű kincseire alapozva, a régiek mellé új vállalkozások települtek, és ez a folyamat ma is tart.

A szinte hihetetlen iramú fejlődést a több évtizeddel ezelőtt készült fotók is bizonyítják. Összehasonlítva a maiakkal, az is rácsodálkozhat a változásokra, aki még soha nem járt a településen, vagy már régen elszármazott onnan.

forrás: szoljon.hu – P. Pusztai Nóra – 2020. 09. 02.

Olvasásra ajánljuk