Kezdőlap > Aktuális hírek, események > Martfű Művelődési Központ hírei > Visszatekintő > Kiállítással ünnepel a 25 éves Kárpát-medencei Magyarság Művelődési Kör

Kiállítással ünnepel a 25 éves Kárpát-medencei Magyarság Művelődési Kör

Hazaszeretet, hagyománytisztelet, az elesettek felkarolása, együttérzés, barátság – ilyen emberi értékekkel büszkélkedhet a Kárpát-medencei Magyarság Művelődési Kör – mondta a kör egyik alapítója, Tóth András, a 25 éves jubileumi kiállításuk megnyitóján. Ünnepelni gyűltek össze január 17-én a Kárpát-medencei magyarság értékeit gyűjtő martfűi kör tagjai, emlékezve és terveket szövögetve a következő túrákra.

Mielőtt a tortát felvágták, ünnepélyes keretek között nyújtották át mindenkinek a kiállításon 25 esztendejük szellemi és tárgyi ereklyéit. – „Sorsot is választottunk, amikor Hegedűs Mihály barátommal 1994-ben azt a napot jelöltük ki a megalakulásra, amikor Kölcsey megírta a Himnuszt – emlékezett Tóth András, hozzátéve azt is, ezzel a civil szervezetet a magyar kultúrához kötötték. – A kör átalakulhat – folytatta az alapító, azt kívánva, hogy a missziót, amit felvállaltak, vigyék tovább városunk és az egész Kárpát-medencei magyarság javára.”

– 25 éve két fantasztikus pedagógus, Tóth András és Hegedűs Mihály kitalálta, hogy a martfűi középiskola diákjai számára utazásokat szerveznek a Kárpát-medencébe, kulturális kincsek, történelmi emlékek bemutatása céljával” – idézte a kezdeteket Asztalos Árpádné. – „Nagy örömünkre csatlakoztak hozzá pedagógusok mindkét testületből, a városból nagyon sokan, és egyre nőtt a közösségük, és az eltelt 25 év alatt óriási kulturális és közösségi értéket halmoztak fel, mellyel városunk is több lett – tette hozzá az igazgatónő, a megnyitó vendégeit köszöntve.

A jubileumi ünnepet Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető népdalai és a Kontér Sándor – Kontér-Szekeres Henrietta házaspár néptáncbemutatója színesítette.

Hegedűs Mihály üdvözletét az egyesület elnöke tolmácsolta a megnyitón, az alapító örömét is kifejezve a tagok aktív részvételéért és a célok folytatásáért. – „Mindenkit nagy-nagy szeretettel üdvözöl és nagyon-nagyon örül, hogy ennyien itt vagyunk. Mi is szeretetünket küldjük neki, nem csak most, hanem a későbbiekben is” – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Szántó Máriaáltalános iskolai pedagógus az elődök céljait és misszióját folytatva négy éve állt a kirándulni szerető népes martfűi csoport élére. – „Nagyon féltem az elején, nem tudtam, mennyire leszek alkalmas, de most az eltelt évek alapján mondhatom azt, hogy talán követem az elődök elképzelt céljait, terveit” – mondta Marika. – „Több utat terveztünk már, a második évtől kezdve évente két-két kirándulásunk van: nyáron a határon túli területekkel is kiegészülnek  a hazai kirándulások, ősszel pedig  egy hosszú hétvégén, Magyarország kincseit fedezzük föl.”

A kirándulásokat felelevenítő képsorozat Máté Gizella, az egyik legrégebbi tag, a csoport fotósa és lelkes krónikása gyűjteményéből mesélt a megnyitón.– ,,Mindig azt gondoltam, hogy én Magyarországon mindent láttam, de amikor 23 éve először csatlakoztam a csoporthoz, akkor szembesültem vele, hogy minden kiránduláson van egy-egy vagy akár több olyan látnivaló, amiről azelőtt nem hallottam.”

A kiállításon a híres emlékfüzetek is megtekinthetőek. Abból az időből, amikor a két alapító, mint közeli barát és jó kolléga vezette a csoportot, negyvennégy füzet készült el az élményeket megörökítve. Az úti füzeteket, melyek jól kidolgozott tervekkel, információkkal segítik az utazókat, még ma is Hegedűs tanár úr készíti nagy szeretettel.

A művelődési kör ezen a nyáron Bosznia-Hercegovinába készül, erről és a további úti célokról is szó volt a jubileumi rendezvényen, melynek végén Tóth Bandi bácsi meghatódva beszélt arról, mit jelent az alapítók számára az egykori kezdeményezésük 25 esztendős évfordulója. – „Személy szerint Hegedűs Misinek és nekem ez azt jelenti, hogy sokkal, de sokkal többé váltunk a kör tagjai által. A programok során nagyon sok emberséget, jó szándékot ismertünk meg egymásban, amelyekről a mai világban már ritkábban lehet beszélni. Az, hogy ez a kör él, működik s a mostani vezetőnek köszönhetően még hosszú időn keresztül működni fog, a legnagyobb öröm számunkra.

A kiállítás február 10-ig várja látogatóit, negyedszázada töretlen küldetését az alapító okiraton látható eredeti írásban hirdetve: „Megismerni nemzetünk történelmi múltját, néprajzi, természeti értékeit, kulturális örökségét, szükség esetén karitatív tevékenységgel.”

Aki pedig e nemes célokhoz szívesen csatlakozna, ne habozzon, a kör tagjai örömmel visznek magukkal mindenkit következő izgalmas útjukra.

Magyar Mária

Tovább  a képekhez  ›››

Forrás: /martfu.hu-2019-01-29 11:56/

Olvasásra ajánljuk