Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

„Fontos beszélni a tabunak számító témákról”

Az országos könyvünnephez kapcsolódva a martfűi származású dr. Hopp László nefrológus, gyermekorvos, író volt könyvtárunk vendége 2022. május 7-én.

Az Ünnepi Könyvhét remek alkalom a személyes találkozásra a köztünk élő írókkal. Itt a könyvtárban újra saját, ha szabad így nevezni, írónkkal, városunk szülöttjével találkozhatunk – mondta bevezető gondolatként Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető.

A szerzőt másfél évvel ezelőtt köszönthettük először ebben a térben, akkor első kötetéről és az Amerikai Egyesült Államokban megélt több évtizednyi élményeiről beszélgettünk.

Régi ismerősei és a Lapozó Olvasókör tagjainak körében ezúttal is családias, kötetlen stílusban kérdezhettük a könyv ötletéről, megírásának körülményeiről.

A most bemutatott Az ezüstdénár című kötet elidőz Mátyás király korában és több idősíkot összekapcsolva az 1960-as, ’80-as években is. Egyszerre történelmi regény, ugyanakkor párkapcsolati kérdések, a prostitúció témája is az írás fókuszában áll.  – A műfajt én szépirodalomként és erotikus romantikaként határoznám meg – mondta Hopp László. – Azzal a céllal írtam a könyvet, hogy érzékeltessem, mennyire nem helyesek a kirekesztő, szűk látókörű nézetek, az előítéletek.

A könyv két női főhőse Bori és Lívia eltérő évszázadban él. Mindketten prostituáltak, ugyanakkor határozott céljaik vannak, többek szeretnének lenni annál, amit környezetük kijelölt nekik. A szerző az író-olvasó találkozón azt is hangsúlyozta, fontos beszélni a tabunak számító témákról.

A kötet a morális, filozófiai, érzelmi kérdéseken túl bepillantást ad az adott kor történelmébe, hétköznapi életébe a társadalmi hierarchia tükrében.

Az ezüstdénár, a regény misztikus tárgya összeköti az évszázadokat, megmutatja a közös pontokat, és „segít” a kritikus helyzetben.

A bemutatót követően Hopp László szívesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire, dedikált, közös múltat idézett. Jelen volt. Itt volt. Valamit tanított.

Az ezüstdénár kikölcsönözhető a könyvtárból. Keressék! Nyitogassák! A könyvet és a nézőpontokat is…

forrás: martfu.hu – Kengyel Éva  – 2022. 06. 14.

 

Közelgő események

okt
8
szo
09:00 I. Martfűi Bolhapiac és Veteránj... @ Martfű, Kikötő tér
I. Martfűi Bolhapiac és Veteránj... @ Martfű, Kikötő tér
okt 8 @ 09:00 – 14:00
I. Martfűi Bolhapiac és Veteránjármű alkatrész börze @ Martfű, Kikötő tér | Martfű | Magyarország
Nem kell? Adja el! Megéri kijönni! Megéri böngészni! ZENÉS RETRO POLHAPIAC, ALKATRÉSZBÖRZE ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR MARTFŰN Hősök tere 10. – Tisza part (Kikötő tér) 2022. 10. 08., szombat 9-15 óra Amit várunk: • veterán autó-, ... Olvass tovább
okt
14
pén
19:00 Stílgyak – m-ART-fűi pódium színház @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Stílgyak – m-ART-fűi pódium színház @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
okt 14 @ 19:00 – 20:30
Stílgyak - m-ART-fűi pódium színház @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Szeretettel várunk minden színházszerető érdeklődőt a m-ART-fűi Pódium Színház következő előadásán! A közösségért dolgozók – az egészségügy, az oktatás, a szociális terület, a katasztrófa- és rendvédelem munkatársai – kedvezményes jegyárral vehetnek részt, de örülünk a ... Olvass tovább
okt
28
pén
18:00 Felméri Péter és a Szomszédnéni ... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Felméri Péter és a Szomszédnéni ... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
okt 28 @ 18:00 – 19:00
Felméri Péter és a Szomszédnéni Produkciós Iroda közös estje Martfűn! @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Október 28-án 18 órakor Felméri Péter és a Szomszédnéni Produkciós Iroda közös estje “Ajándék ló” címmel, a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban! Jegyek kaphatók a helyszínen (szept. 12-től) és interneten. https://dumaszinhaz.jegy.hu/program/ajandek-lo-felmeri-peter-es-a-szomszedneni-produkcios-iroda-kozos-estje-139604/875967

Kövess minket

Híreink