Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

„Fontos beszélni a tabunak számító témákról”

Az országos könyvünnephez kapcsolódva a martfűi származású dr. Hopp László nefrológus, gyermekorvos, író volt könyvtárunk vendége 2022. május 7-én.

Az Ünnepi Könyvhét remek alkalom a személyes találkozásra a köztünk élő írókkal. Itt a könyvtárban újra saját, ha szabad így nevezni, írónkkal, városunk szülöttjével találkozhatunk – mondta bevezető gondolatként Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető.

A szerzőt másfél évvel ezelőtt köszönthettük először ebben a térben, akkor első kötetéről és az Amerikai Egyesült Államokban megélt több évtizednyi élményeiről beszélgettünk.

Régi ismerősei és a Lapozó Olvasókör tagjainak körében ezúttal is családias, kötetlen stílusban kérdezhettük a könyv ötletéről, megírásának körülményeiről.

A most bemutatott Az ezüstdénár című kötet elidőz Mátyás király korában és több idősíkot összekapcsolva az 1960-as, ’80-as években is. Egyszerre történelmi regény, ugyanakkor párkapcsolati kérdések, a prostitúció témája is az írás fókuszában áll.  – A műfajt én szépirodalomként és erotikus romantikaként határoznám meg – mondta Hopp László. – Azzal a céllal írtam a könyvet, hogy érzékeltessem, mennyire nem helyesek a kirekesztő, szűk látókörű nézetek, az előítéletek.

A könyv két női főhőse Bori és Lívia eltérő évszázadban él. Mindketten prostituáltak, ugyanakkor határozott céljaik vannak, többek szeretnének lenni annál, amit környezetük kijelölt nekik. A szerző az író-olvasó találkozón azt is hangsúlyozta, fontos beszélni a tabunak számító témákról.

A kötet a morális, filozófiai, érzelmi kérdéseken túl bepillantást ad az adott kor történelmébe, hétköznapi életébe a társadalmi hierarchia tükrében.

Az ezüstdénár, a regény misztikus tárgya összeköti az évszázadokat, megmutatja a közös pontokat, és „segít” a kritikus helyzetben.

A bemutatót követően Hopp László szívesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire, dedikált, közös múltat idézett. Jelen volt. Itt volt. Valamit tanított.

Az ezüstdénár kikölcsönözhető a könyvtárból. Keressék! Nyitogassák! A könyvet és a nézőpontokat is…

forrás: martfu.hu – Kengyel Éva  – 2022. 06. 14.

 

Közelgő események

dec
19
ked
18:00 Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charl... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charl... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
dec 19 @ 18:00 – 19:30
Brandon-Aldobolyi-Szenes:  Charley nénje c. zenés vígjáték @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Mandala Dalszínház 2023. december 19-én (kedd) 18.00 órai kezdettel Martfűn a Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében ( 5435 Martfű, Mártírok út 1.) bemutatja Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charley nénje c. zenés vígjátékát ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink