Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Elkezdődtek az Országos Könyvtári Napok programjai

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

A Martfű Városi Könyvtárban a hét egy nagyszerű, lelket melengető író-olvasó találkozóval indult. Szabó T. Anna és Dragomán György volt a vendégünk.

„A mélység az ugyanolyan, mint a magasság. Csak máshonnan kell nézni.

Az Országos Könyvtári Napok idei programsorozatának mottója ez a Kiss Ottó József Attila-díjas író, költő által megfogalmazott bölcsesség.

Az október szerintem az egyik legszebb hónap az évben, nem utolsó sorban azért, mert minden évben ilyenkor kerül sor a könyvtárak legjelentősebb rendezvénysorozatára. Mi is mindahányszor csatlakozunk a kezdeményezéshez, izgatottan ötletelünk, szervezzük a helyi programokat, és várjuk az érdeklődőket. Igyekszünk sokfélét kínálni, minden korosztálynak kedvébe járni.

Az elmúlt két esztendőt meghatározta az a bizonyos helyzet. Megváltozott körülöttünk a világ, a körülmények, felértékelődtek a személyes találkozások. Alakulnunk kellett nekünk is, könyvtárunknak is. Kiderült, sokkal többre vagyunk képesek, mint hittük, gyorsan tudtunk alkalmazkodni, bővíteni online szolgáltatásainkat. Hogy ne veszítsük el a kapcsolatot olvasóinkkal, hogy ők ne veszítsék el a könyvtárat, mint biztos pontot az életben, új lehetőségeket, utakat kerestünk, és meg is találtuk azokat minden korosztályhoz. Egyik-másik módszer, olyan jól működött, hogy a majdnem normális élet visszatértével sem engedtük el, megtartottuk jó szokásként.

Lelkes hallgatója vagyok több irodalmi podcastnek, beszélgetős műsornak az interneten. Az egyik ilyenben Nyáry Krisztián arról beszélt, miért fontosak a könyvtárak. Mi, könyvtárszeretők, látogatók, itt dolgozók tudjuk jól a választ, de azért jó volt hallani az író gondolatait, statisztikai adatokkal színesített merengését arról, miért fontosak a könyvtárak.

Megtudhattuk a műsorból, hogy Magyarországon kb. 10.000 könyvtár van. Szép nagy szám ez! Nyáry Krisztián úgy fogalmazott, jó intézményi adottsága ez az országnak, jól kiépített ez a rendszer. Csak érdekesség képpen elhangzott, hogy ez a sok könyvtár 800.000 m2-en terül el, ebből a mienk, büszkén jelentem, kb. 300 m2.
Könyvtáraink 99 millió könyvet őriznek. Ez az ország emlékezete – szintén Nyáry Krisztián fogalmaz így.
Van 2 millió beiratkozott, de a felnőtt lakosság tizede jár könyvtárba, a többi passzív látogató. Közöttük több a nő (érdekes) és sok a gyerek.
20 millió látogatás esik egy évre, 23 millió kölcsönzés, 26 millió helyben használat. És ami még érdekesebb, és feltűnően nagy szám: 122 ezer rendezvény van egy évben. Ebből az adatból látszik leginkább, hogyan változik a könyvtárak szerepe.

A könyvtár lett az írók, szerzők elsődleges lehetősége a találkozásra az olvasókkal, többek között azért is, mert a televízióban, rádióban az irodalmi műsorok háttérbe szorultak.

Ennek az ünnepi hétnek is minden évben kiemelkedő eseménye, a legizgalmasabb programja az író-olvasó találkozó.

A mi könyvtárunk is volt már tanúja sok ilyen értékes, érdekes, lelket frissítő, melengető találkozásnak.

Ezt a találkozást már régóta terveztük, vágytunk rá egy ideje. Így nagy öröm, hogy megvalósulhatott. Nagy élvezettel hallgattuk a beszélgetést Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel.

Beszélgetőtársuk Kengyel Éva volt.