Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Együtt táncolt és ünnepelt a város a Majálison – Városunk 35 éves ebben az évben

Népszerű esemény volt az idei, jubileumi Martfűiek Napja Majális, tele izgalmas tevékenységekkel és szórakoztató előadásokkal. A program 2024. április 30-án és május elsején zajlott a martfűi Kikötő téren. A neves zenészek: Radics Gigi, Lotfi Begi, Singh Viki és László Attila előadásaitól kezdve a főzőversenyen át a vidámparkig mindenki találhatott kedvére való elfoglaltságot.

A „nulladik” napon, azaz 30-án kedden késő délután vette kezdetét a programsorozat. A népi fa- és ügyességi játékok a Martfű Városi Szabadidős Kör jóvoltából érkeztek a helyszínre és nagy sikernek örvendtek ismét a fiatalok körében. A gyerekek nagyon lelkesen használták ezeket a hagyományos játékokat, izgatottan vettek részt a „csiga-futóversenyen”, gólyalábra pattantak vagy éppen lengőtekéztek. 19 órára hatalmas tömeg gyűlt a színpad elé, ugyanis számos ember volt kíváncsi Radics Gigi énekesnőre. Koncertje hatalmas sikert aratott, családok, baráti társaságok közösen énekelték a Megasztár felfedezettjének legismertebb sorait. A hangulatot tovább fokozta Lotfi Begi DJ elektronikus zenéje, majd DJ Ron disco-ja zárta az éjszakába nyúló partit.

Másnap, május elsején a rendezvény egyik fénypontja, a hagyományos főzőverseny volt, ahol összesen 17 csapat vett részt. A kilátogatók megkóstolhatták a tehetséges martfűi és környékbeli csapatok által készített finom ételeket. A verseny nem csak lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők jó időben, jó társaságban és jókedvben töltsék a napjukat, de a zsűri elnöke, Adamik Lajos hagyományőrző szakács, főzőmester és segítője, Táborosi Erzsébet előtt is megcsillogtathatták tudásukat, majd az ételek szerelmesei meg is kóstolhatták a finomságokat. Ezután díjazták is a csapatokat: különdíjat a Martfűi Művelődési Központ, a Vadmotorosok, a Nyugdíjas IPA és a Városgondnokság csapatok főzőmesterei vehettek át, kiemelt különdíjban a Perzselő Fakanalak részesültek, harmadik a Martfűért Hagyományőrző Néptánccsoport lett, második helyen a Martfűi Lövészklub végzett, a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokára pedig a Gondozónők csapata állhatott.

Eközben a vendégeket meleg étellel várta Martfű Város Önkormányzata, a menü sertérpörkölt volt házi tarhonyával és csemegeuborkával, melyből mindenki jóízűen fogyasztott. Az étel az iskolakonyha, az önkormányzati Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Közétkeztetés területének munkatársai jóvoltából készült.

14 órakor a Kunszentmártoni Fúvószenekar érkezett a térre, nem is akárhogy: kezükben a hangszerrel felvonulva. Már útközben elkezdték a koncertet, ami a színpadra érve egyre izgalmasabbá vált, a klasszikusoktól a modern művekig számos zenei stílus volt a repertoárjukban.

Ezután igazi izgalom vette kezdetét, az Extrém Bike Show kerékpárbemutatóját láttuk, ahol az egykerekezés a világ legtermészetesebb dolgának tűnt, és álló helyzetből egy méter magasra ugratni biciklivel is könnyűnek látszott. A bátor nézők még segédkeztek is néhány mutatványhoz, a földre feküdtek és úgy ugratta át őket az extrém sportoló.

Ezt követően dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere ünnepi köszöntőjét hallhattuk:

– Május elseje sokszor felidézi a gyerekkorom, én az a korosztály vagyok, aki még a felvonulásokon is részt vett, nem ezen a téren ugyan, hanem ahol most a játszótér van. Gyerekként én ezt nagyon élveztem, de most már más világ van.

Városunk 35 éves ebben az évben, 1950-ben lett önálló település Martfű, ’70-ben már nagyközség volt és ’89-ben lett város. Fiatal település, de úgy gondolom, hogy nagyon dinamikusan fejlődött annak idején, és most ez újra így lesz. Régen egy-két nagyobb gyár volt, most már több, mint ötszáz vállalkozó van Martfűn. Amikor megválasztottak engem kilenc és fél évvel ezelőtt, úgy vettem át az önkormányzatot, hogy adóssága nem volt, de vagyona se. Nem volt hova fejlődnie, nem voltak területei, nem volt pénze és nem lehetett fejleszteni. Most két és félszerese a vagyona az önkormányzatnak, felújítottuk az összes intézményünket, az útjaink nagy részét. Vannak pénzei és eszközei a fejlődésre, amelyet szerintem most ki is fogunk használni. Ez a 35 éves kis település biztos, hogy nagyon dinamikusan fog továbbra is fejlődni, hisz országosan kiemelkedő a fejlesztési rátája – mondta el dr. Papp Antal, jó szórakozást kívánva a majális résztvevőinek.

A helyi sportolók is bemutatóval készültek, hogy népszerűsítsék sportágukat, a Victory Martfűi Kyokushin Karate Klub és a Martfűi Labdarúgó Sportegyesület tagjai egy izgalmas nyílt edzést tartottak, amihez az érdeklődők is csatlakozhattak.

Ezután, Viktória hercegnő bőrébe bújva, megérkezett Singh Viki énekesnő. A szórakoztató és interaktív gyermekműsor mellett a hercegnő bájos jelenléte elvarázsolta a gyerekeket és szüleiket egyaránt. A program során a kicsik mesés kalandok résztvevői lehettek, miközben értékes tanulságokat sajátítottak el, például a barátság és a szeretet fontosságáról.

Később a helyi művészeti csoportok összeállítása következett, minden korosztály összejött: a Dalma Dance Club, a Modern Tácműhely, a Szilver Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, a Napvirág Gyermek Néptánccsoport, a Martfű Néptáncegyüttes és a Tiszamenti Népdalkör. Együtt izgultak egymásért, örömteli élmény volt végignézni a különböző bemutatókat, amelyek a martfűi lakosok egyedi készségeit és kreativitását emelték ki.

A rendezvény előtt rajzversenyt hirdetett a Művelődési Központ Te miért szeretsz Martfűn lakni? címmel, aminek az eredményhirdetésére is e napon került sor. A több, mint hetven rajzból a zsűri – ha nehezen is – díjazta a legjobbakat. Az alsósok közül első helyen Gaál Rebeka, a másodikon Nagy Linda, a harmadikon pedig Sólyom József végzett. Felsőtagozatban Szepesi Alíz első, Gál Dorka második, Somoskövi Zalán harmadik lett. A szervezők nagy örömére a középiskolások is részt vettek a versenyen, tőlük Szabó Elek rajza nyerte el legjobban a zsűri tetszését, másodikként Fodor Kond Orlandó műve és végül Rostás Gergőé. Mellettük tizenkilenc versenyző különdíjban részesült.

A zárókoncert előtt meglepetéssel készült a város a kilátogató közönségnek. A sokak számára jól ismert Szuper csúcshely című dalra flashmob-ot állítottak össze a Modern Táncműhely segítségével, és egy közös táncra invitálták az érdeklődőket.

A Martfűi Majális egyik kiemelkedő eseménye volt László Attila koncertje. A helyi közönség élvezhette a népszerű énekes élő fellépését, mely során a jó hangulat és a slágerzenék egyesültek. A koncerten a közönség együtt énekelhetett és táncolhatott az előadóval, így még közelebb kerültek egymáshoz a résztvevők.

Nagy sikere volt a Martfű … akkor és ma fotókiállításnak, ahol az 1990 előtt és napjainkban Martfűről készült képek – terek, utcák, épületek akkor … és ma – egy-egy fotómontázson láthatók.

Egyész nap kirakodóvásár, a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából Hungarikum játszóház színesítette a programokat. A Majálison egy nyüzsgő vidámpark is helyet kapott, amely minden korosztály számára vonzó volt, emellett az esemény alatt büfék, fagylaltozók is üzemeltek a helyszínen.

Ami igazán különlegessé tette a Martfűiek Napja Majálist, az a közösség és az összetartozás érzése volt, amely örömöt és szórakozást nyújtott mindenkinek, aki részt vett a rendezvényen. A helyi közösség tehetségét és kreativitását ünnepelte, miközben vidám napot biztosított a családok és barátok számára. A főzőverseny, a bolhapiac, a vidámpark, a koncertek és a közösségi bemutatók kombinációja igazán emlékezetes élményt nyújtott.

Polák Boglárka

Forrás: martfu.hu-2024-05-03

 

 

 

Közelgő események

jún
15
szo
egész nap X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 15 egész nap
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Martfűi Veteránjármű Találkozó @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Részletekkel hamarosan érkezünk!   Tavalyi évek programsorozatából történő válogatás, ízelítő:  
14:15 78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
jún 15 @ 14:15 – 14:45
78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér | Martfű | Magyarország
Martfű, június 15. 14.15-14.45-ig, a Művelődési Központ előtt lép fel a frissen alakult martfűi 78 Fusion. A zenekar tagjai, Birgés Dávid (ének, gitár) és Illés Péter (dob). Zenéjük ötvözi a blues, rock&roll alapjait, vegyítve a ... Olvass tovább
17:00 Múzeumok Éjszakája 2024. a Refor... @ Martfűi Református Templom
Múzeumok Éjszakája 2024. a Refor... @ Martfűi Református Templom
jún 15 @ 17:00 – 19:00
Múzeumok Éjszakája 2024. a Református Templomban is @ Martfűi Református Templom | Martfű | Magyarország
Múzeumok Éjszakája 2024. Ebben az esztendőben a Martfűi Református templom is helyet ad a Múzeumok éjszakája programnak. 2024. június 15-én Szombaton 17.00 órától énekes, verses és hangszeres előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a templom falai ... Olvass tovább
jún
16
vas
17:00 Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 16 @ 17:00 – 19:00
Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
jún
23
vas
15:00 Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 23 @ 15:00 – 16:30
Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
jún
27
csü
17:00 Jánoki-Kis Viktória: „Csend és z... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Jánoki-Kis Viktória: „Csend és z... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 27 @ 17:00 – 18:00
Jánoki-Kis Viktória: "Csend és zivatar" - könyvbemutató @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Szeretettel várunk mindenkit Jánoki-Kis Viktória „Csend és zivatar” című könyvének bemutatójára! Beszélgetőtárs: Kengyel Éva könyvtáros Az írónő további könyvbemutatói: 95. ÜNNEPI KÖNYVHÉT – DEDIKÁLÁS Június 16., vasárnap, 14:00-15:00 óráig Budapest, Vörösmarty tér, Magyar Napló pavilon ... Olvass tovább
júl
1
hét
08:00 NYÁRI ZSONGÁS – napközis kézműve... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
NYÁRI ZSONGÁS – napközis kézműve... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
júl 1 @ 08:00 – júl 5 @ 16:00
NYÁRI ZSONGÁS - napközis kézműves tábor @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Várjuk a nyári szünetben azokat a gyerekeket, akik szeretik a kézműves tevékenységeket és az egész napot örömmel töltenék el egy jó csapatban, ahol garantált a jó hangulat és a játék! Mely korosztálynak ajánljuk? Elsősorban 8-14 ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink