Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

Kövess minket:

Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

„Egy-két dolgot kell tudni, de azt nagyon jól és szépen”

Ismét különleges alkotásokban gyönyörködhettek a Martfűi Napraforgók Foltvarró Szakkör 2024. április 27-én, az „A tű bűvöletében” címmel a Művelődési Központban megnyílt kiállításának látogatói. A munkáikkal városunkat szerte az országban sikerrel képviselő közösség tárlata Martfű várossá avatásának 35. évfordulója jubileumi rendezvénysorozatát színesítette.

A szakkörben 1997 januárjában kezdődött a közös munka. Vezetőik, Czene Árpádné és Szikszayné Köhler Judit által megfogalmazottcéljuk: együtt lenni, közösen alkotni, mindig tanulni valamit, minden kiállításra megújulni.

– „A tű bűvöletében… olyan szépen leírja ez a két szó a szakkör munkáját, a tagok elhivatottságát, a közösségért végzett munka okát és egyben erejét. A képességet, amivel évről évre megújulnak, amitől minden kiállításuk kicsit más.” – mondta el a kiállításmegnyitón Eiler Zita muzeológus a Művelődési Központ közel három évtizede töretlen alkotóvággyal működő közösségéről.

– Olyan munkák láthatóak itt, hogy én elképzelni sem tudom, hogyan készülnek. Csodálattal nézem, hogy milyen gyönyörűen dolgoznak ezek a hölgyek, tényleg városunk hírnevét növelik, akárhova elviszik ezeket a munkákat és megmutatják – köszöntötte a tagokat dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere.

A kiállítást a határainkon túl is elismert quilt művész, Polyák Ildikó nyitotta meg, aki európai és nemzetközi versenyek elismert zsűrije, a világ foltvarrott alkotásainak szakavatott ismerője, bírálója, és aki maga is 20 éve szenvedéllyel varr, alkot.

– Sok esetben azt gondoljuk, hogy ez egy türelemjáték, tehát a dolog, egy foltvarró sikere elsősorban attól függ, hogy hány órát fektet bele. Erre nincs szám, ez nagyon sok óra. De ne felejtsük el, hogy bármilyen nemzetközi versenyen a munka megtervezése ugyanolyan súllyal esik latba, mint a munka kivitelezése. Az sokkal tovább tart, amíg az ember kitalálja, hogy mit fog megvarrni. … Amikor az ember elkezdi, akkor beszippantják az ún. technikák, és úgy érzi, hogy muszáj megtanulnia mindent. … Mindenki eljut oda, hogy lesz egy kedvenc technikája, és lesz valami, amit nagyon jól tud csinálni. Egy-két dolgot kell tudni, de azt nagyon jól és szépen.

Amikor a kiállítás előtt Évával és Jutkával végigjártam a munkákat, nagy örömmel tapasztaltam, és ezt mondták el ők ketten, hogy ez a csoport olyan tagokból áll, akik nem ugyanazt a mintát ugyanolyan módon varrják meg, hanem mindenki megpróbálja a saját képére, a saját erősségét felhasználva elkészíteni. … Azt kívánom az elkövetkezendő újabb 27 évre a martfűi csoportnak, hogy találják meg azt a technikát, ha még nincs meg, amiben tökélyre tudnak fejlődni.” – kívánt a helyi foltvarró közösségnek sok sikert, kitartást, energiát, kreativitást és türelmet Polyák Ildikó.

Az elismerő, tanító, szakmai megnyitást követően a Borvirág Zenekar, Pozderka Éva prímás, Laczkó István brácsás, a nagybőgőn játszó Vas Béla és az együttes énekese, Székácsné Tálas Gabriella széki és palatkai tavaszi dallamokat énekelt, zenélt nekünk. Nagyszerű előadásukkal ismét átérezhettük a népdal, a népzene erejét, szépségét és mélységét.

Kísérőprogramként az Ili Textilház anyagvásárral, a művészeti közösség zsákbamacska játékkal és saját, házi készítésű „finom foltvarró falatokkal” várta az érdeklődőket, a kiállítás megnyitó résztvevőit.

A szemet gyönyörködtető kiállítás május 20-ig volt látható városunk kulturális intézményében.

Herbályné Kalmár Irén

Forrás: marfu.hu-2024-05-21

 

Közelgő események

jún
15
szo
egész nap X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Mar... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 15 egész nap
X. Múzeumok Éjszakája, VIII. Martfűi Veteránjármű Találkozó @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Részletekkel hamarosan érkezünk!   Tavalyi évek programsorozatából történő válogatás, ízelítő:  
14:15 78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
jún 15 @ 14:15 – 14:45
78 Fusion koncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér | Martfű | Magyarország
Martfű, június 15. 14.15-14.45-ig, a Művelődési Központ előtt lép fel a frissen alakult martfűi 78 Fusion. A zenekar tagjai, Birgés Dávid (ének, gitár) és Illés Péter (dob). Zenéjük ötvözi a blues, rock&roll alapjait, vegyítve a ... Olvass tovább
17:00 Múzeumok Éjszakája 2024. a Refor... @ Martfűi Református Templom
Múzeumok Éjszakája 2024. a Refor... @ Martfűi Református Templom
jún 15 @ 17:00 – 19:00
Múzeumok Éjszakája 2024. a Református Templomban is @ Martfűi Református Templom | Martfű | Magyarország
Múzeumok Éjszakája 2024. Ebben az esztendőben a Martfűi Református templom is helyet ad a Múzeumok éjszakája programnak. 2024. június 15-én Szombaton 17.00 órától énekes, verses és hangszeres előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a templom falai ... Olvass tovább
jún
16
vas
17:00 Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 16 @ 17:00 – 19:00
Táncgála 2024. @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
jún
23
vas
15:00 Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 23 @ 15:00 – 16:30
Hálakoncert @ Martfű - Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
jún
27
csü
17:00 Jánoki-Kis Viktória: „Csend és z... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Jánoki-Kis Viktória: „Csend és z... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jún 27 @ 17:00 – 18:00
Jánoki-Kis Viktória: "Csend és zivatar" - könyvbemutató @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Szeretettel várunk mindenkit Jánoki-Kis Viktória „Csend és zivatar” című könyvének bemutatójára! Beszélgetőtárs: Kengyel Éva könyvtáros Az írónő további könyvbemutatói: 95. ÜNNEPI KÖNYVHÉT – DEDIKÁLÁS Június 16., vasárnap, 14:00-15:00 óráig Budapest, Vörösmarty tér, Magyar Napló pavilon ... Olvass tovább
júl
1
hét
08:00 NYÁRI ZSONGÁS – napközis kézműve... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
NYÁRI ZSONGÁS – napközis kézműve... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
júl 1 @ 08:00 – júl 5 @ 16:00
NYÁRI ZSONGÁS - napközis kézműves tábor @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Várjuk a nyári szünetben azokat a gyerekeket, akik szeretik a kézműves tevékenységeket és az egész napot örömmel töltenék el egy jó csapatban, ahol garantált a jó hangulat és a játék! Mely korosztálynak ajánljuk? Elsősorban 8-14 ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink