Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

A mű és a mögötte megbúvó szándék, élmény, érzésanyag és gondolatiság

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Az idei évben is nagyszámban mutatkoznak be megyénk tehetséges alkotói a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlatán. A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban 2020. október 9-én megnyílt kiállításon 55 alkotó 116 munkája látható. A Nemzeti Kulturális Alap és Martfű Város Önkormányzata támogatásával az idén 31. alkalommal megrendezett tárlaton ezúttal is kiváló alkotók vehették át a zsűri nívódíjait.

– Itt mindenki díjnyertes! Egy ilyen esemény, a díjak kiosztása motiváció az elkövetkezendő évekre, hogy még jobban, erősebben, egyértelműbben, még őszintébben, tisztábban és még nagyobb erővel és egészséggel folytassák a további alkotómunkájukat! – bíztatta a tárlat résztvevőit Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője.

A kiállításra benyújtott pályázati anyagot Roskó Mária iparművész, Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész és Verebes György Munkácsy-díjas festőművész zsűrizte. A tárlatot Révi Norbert szobrászművész rendezte.

– Boldog vagyok, hogy ez a rendezvény létrejöhetett, és hogy ennyien eljöttek! – köszöntötte a kiállításmegnyitó résztvevőit Asztalosné Kocsis Enikő. – Ebben a különleges évben hihetetlen megélni azt, ami eddig is történt, jó együtt lenni és örömet okozni egymásnak, és tovább folytatni a közösen megkezdett, nagyon szép művészeti munkát – hangsúlyozta a házigazda Művelődési Központ igazgatónője.

– A mostani veszélyes egészségügyi helyzetben öröm látni, hogy mégis ilyen szép számmal eljöttek a mai kiállításmegnyitóra, sok az érdeklődő, illetve, hogy ilyen sok alkotó adta be a munkáját – folytatta a köszöntések sorát dr. Papp Antal.  Martfű Város polgármestere szerint látszik, hogy a megnövekedett otthon töltött időben még fontosabbá vált az alkotás. Reméli, hogy ez ezután is így lesz, és jövőre még több gyönyörű kiállítandó darab jelenik meg.

A megnyitón nagy sikerrel szerepelt a Szolnoki Szimfonikusok Klarinét Együttese.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar a megye művészeti életét erősítve arra törekszik, hogy Szolnok mellett a térség kistelepülésein is jelen legyen. A szimfonikus zenekar tagjaiból alakult klarinétegyüttes Mozart, Bartók, Fauré és Bernstein műveket hozott ajándékul.

Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, aki a társszervező Szolnoki Művésztelepet vezetőjeként, a zsűri elnökeként és vigyázó, tanító tisztében is velünk volt, a megye sok-sok alkotóját ismeri és támogatja a munkája során.

A festőművész a képző- és iparművészeti tárlat részeként megtartott előadásán és az azt követő zsűrizésen is több alkotó részt vett.  A gondosan szervezett és rendezett kiállítást is ő nyitotta meg.

Verebes György szerint örömteli dolog, hogy a tárlat résztvevőinek nagy többsége évről-évre részese annak a programkomplexumnak, amit a martfűi őszi tárlat jelent. – Külön öröm, hogy nemcsak martfűi művészek, alkotók vesznek részt a kiállításon, hanem az egész környékből érkeznek, ami egy egészen káprázatos leletet ad arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok Megyének ezen a vidékén milyen aktív és szervezett alkotómunka folyik.

A zsűri elnöke szerint a döntéshozatal felelőssége nehéz dolog. Műveket egymással összehasonlítani pedig szinte lehetetlen. – Ahogy egyre többet láttam a világból, rájöttem, hogy a műveket csak önmagukkal lehet összehasonlítani. Az ember időről-időre veheti a bátorságot, hogy megítéljen egy művet, ahhoz a szándékhoz viszonyítva, amit felismer abban, ami szerint a mű elkészült. Egy jó befogadó, egy jó néző meg tudja látni a mű mögött meghúzódó szándékot, a késztetést, az akaratot, a gondolatot, az érzést, az illatokat, az élményanyagot. Rá tud érezni és össze tudja hasonlítani azt a szándékkomplexumot azzal, ahogyan a mű ezt a szándékot kiteljesíti, avagy kevésbé teljesíti ki. Itt lehet lemérni azt, hogy egy mű milyen értéket képvisel. Elsősorban azon, hogy a szándék tiszta, egyértelmű-e és hogy milyen mély. Másodsorban pedig azon, hogy a mű kivitelezése, a megjelenése, a műgond vagy a könnyedség, az elegancia vagy a rugalmasság, vagy éppen az elmélyülés foka, vagy az egyfajta önterápiás fájdalomátélés milyen szintje jelenik meg a kivitelezés során, az átsugárzik a művön.

Amikor egy jószemű néző, egy jószándékú befogadó egy mű elé áll, akkor így néz egy képet, így nézi ezeket a képeket, a szándéknak ezeket a vízióit látja az elkészült mű mögött.

A művészet végtelenül szubjektív műfaj, és mi igyekeztünk eszerint a szempont szerint eljárni. Igyekeztünk megtalálni azt az egyenes összekötő szálat, amivel a mű mögött megbújó szándék, élmény-, érzésanyag vagy gondolatvilág és maga a mű fizikai megjelenése között a lehető legegyértelműbb volt a kapcsolat.

A kiállításmegnyitón az alkotók emléklapot, a tárlatot megörökítő kiadványt és a kiállított munkák fotóit tartalmazó adathordozót vehettek át dr. Papp Antal polgármestertől.

A zsűri különdíjait Baranyi László, Batári István, Benke Judit, Berényi Gyuláné – Martfű Város Önkormányzatának Különdíja, Budainé Varga Szilvia (Martfű), Jakab Edit (Martfű), Pipó Róbert – Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár Különdíja, Sari Osman, Stonawskiné Szűcs Klára (Martfű), Szamecz Béla és Szegedi Bernadett vehették át.

A tárlat fődíjait Krisztián Károly (I. hely), Varga Béla (Martfű) (II. hely) és Mile Ibolya (III. hely) alkotóknak ítélte a szakavatott zsűri.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlatának művészeti alkotásai november 2-ig láthatóak a Művelődési Központ emeleti galériáján és kiállítótermében.

Tovább a képekhez>>>

forrás: martfu.hu – Herbályné Kalmár Irén – 2020-10-14 15:21

Közelgő események

jan
26
ked
18:00 IDŐPONTVÁLTOZÁS – Aranyosi Péter... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
IDŐPONTVÁLTOZÁS – Aranyosi Péter... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jan 26 @ 18:00 – 20:00
IDŐPONTVÁLTOZÁS - Aranyosi Péter és Badár Sándor közös estje Martfűn! @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Kedves Nézőink! A november 6-i 18.00 órás Aranyosi Péter és Badár Sándor c. előadásunkat a Városi Művelődési Központban a helyi rendeletek miatt sajnos nem tudjuk megtartani. Az előadást hosszas szervezés és egyeztetés után sikerült másik ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink