Hétfő: 12.00 – 20.00 | Kedd – Péntek: 8.00 – 20.00 | Szombat – Vasárnap: 15.00 – 20.00

A foltvarrás nem pusztán hobbi, hanem művészet

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

„Magunkért varrunk, magunkat fejezzük ki a színekben, a kezünkkel, a tűvel, a cérnával” – hangzott el a Martfűi Napraforgók Foltvarró Egyesület kiállítás megnyitóján, amely idén „Színek textilbe öltve…” címmel indult útjára 2019. november 9-én a Művelődési Központban.

– A hűvös, borongós őszi napokban mindig nagy örömmel várjuk a foltvarrók kiállítását, hiszen annyi melegséggel, színnel töltik meg a Művelődési Központ kiállító termét. Az elmúlt évben is nagyon produktívak és kreatívak voltak a martfűi foltvarró lányok, sok szép munkájukat hozták ide hozzánk – köszöntötte a kiállítás résztvevőit Deákné Szilágyi Andrea, a Művelődési Központ közművelődési munkatársa.

A szakmai varrónappal egybekötött kiállítás megnyitóra több településről érkeztek társklubok. Kondorosról, Hódmezővásárhelyről, Ceglédről, Abonyból, Törökszentmiklósról és Tiszaföldvárról is örömmel tettek eleget a meghívásnak. A foltvarrók tájékozódnak, hogy mit tudnak a társaik, ötleteket gyűjtenek, új megoldásokat tanulnak ezeken a találkozókon.

A megnyitót zenei előadás színesítette Lazáry Berti és Czene Dávid martfűi zenész közreműködésével.

– Először is nőből vagyunk, ami azt jelenti, hogy a tökéletességre törekszünk – mondta megnyitóbeszédében Vargáné Orbán Erika foltvarró, varrónő, a Fairy Quilt üzletvezetője. – Ez mindenben megnyilvánul, nem csak a megvarrt munkákban, hanem az életünk nagyon sok terültén. Magunkért varrunk, magunkat fejezzük ki a színekben, a kezünkkel, a tűvel, a cérnával. Nagyon sok hobbi, kreatív tevékenység van, viszont a foltvarrás egy olyan összekötő erő, amit a világon más tevékenységben még nem tapasztaltam: a varrás egy meditatív folyamat.

Bármi kerül ki egy foltvarró keze alól, az egyedi, csak rá jellemző, saját mű lesz. A foltmozaik-készítés talán legszebb tulajdonsága az, hogy alkotótevékenység, és önálló gondolkodásra ösztönöz.

A martfűi foltvarró egyesület tagjait egy-egy szál virággal és emléklappal köszöntötte Deákné Szilágyi Andrea.

Czene Árpádné, az egyesület vezetője köszönetet mondott Szikszayné Köhler Judit a martfűi foltvarró közösség összefogását segítő munkájáért.

Judit kezdő céhtagként, Net című munkájáért átvehette a legjobb első pályázónak járó díjat a Magyar Foltvarró Céh fennállásának 30. évfordulója alkalmából szeptemberben Szekszárdon megrendezett Országos Foltvarró Fesztiválon. A nyertes munka a martfűi kiállításon is központi helyet kapott.

Szemet gyönyörködtető látvány fogadja azokat, akik december 2-ig ellátogatnak a Művelődési Központ kiállítótermébe. A Martfűi Napraforgók Foltvarró Egyesület éves kiállításán ezúttal is szebbnél szebb patchwork technikával készült alkotásokat mutat be a közönségnek, bizonyítva, hogy a foltvarrás nem pusztán hobbi, hanem művészet.

forrás: martfu.hu – Székács Szidónia – 2019-11-13 15:30Tovább a képekhez>>>

Közelgő események

jan
26
ked
18:00 IDŐPONTVÁLTOZÁS – Aranyosi Péter... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
IDŐPONTVÁLTOZÁS – Aranyosi Péter... @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár
jan 26 @ 18:00 – 20:00
IDŐPONTVÁLTOZÁS - Aranyosi Péter és Badár Sándor közös estje Martfűn! @ Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár | Martfű | Magyarország
Kedves Nézőink! A november 6-i 18.00 órás Aranyosi Péter és Badár Sándor c. előadásunkat a Városi Művelődési Központban a helyi rendeletek miatt sajnos nem tudjuk megtartani. Az előadást hosszas szervezés és egyeztetés után sikerült másik ... Olvass tovább

Kövess minket

Híreink